S Davídkem v kuchyni: MEXICKÁ KUCHYNĚ

S Davídkem v kuchyni: MEXICKÁ KUCHYNĚ

Mexická kuchyně se počítá mezi TOP 10 světových kuchyní. Je kombinací původní indiánské a pokolumbovské kuchyně 16. století.
Je proslulá svou barevností, rozmanitostí chutí, spoustou druhů používaného koření a omáček. Ale hlavně je známá charakteristickou pikantností, v některých případech až ostrostí.
Málokdo z vás ví, že než jsem se stal před 12 lety kořenářem, několik let jsem vlastnil a provozoval svou mexickou restauraci. Moje restaurace byla zcela autentická s téměř všemi mexickými pokrmy a nápoji. Učil jsem se vařit přímo u vyhlášeného mexického kuchaře, a proto si dovolím říct, že „MEXIKO“ je mou parketou. Rád vás provedu jednou z nejvyhlášenějších kuchyní na světě, která je dokonce zapsána jako nehmotné dědictví UNESCO.

Jak mexickou kuchyni charakterizovat?

Mexická kuchyně je velice pestrá a rozmanitá... Je to kombinace zeleniny, masa, výrazného koření, sals (zeleninových omáček), kukuřice, luštěnin, pšeničných a kukuřičných tortil a hlavně často používaných papriček Jalapeños.

 Jaké suroviny se v mexické kuchyni nejvíce používají?

Asi nejdominantnější složkou mexické kuchyně je kukuřice. Pěstovala se v Mexiku už tisíce let před Kolumbem a zůstala zde až doposud. Velice často je používaná přímo v pokrmech nebo na výrobu kukuřičných tortil. Z kukuřičných tortil se připravují pokrmy jako nachos, tacos nebo třeba enchilada.

Další zcela neodmyslitelnou součástí mexické kuchyně je rýže a pšenice. Pečená mexická rýže nebo jen klasicky uvařená je vždy přílohou k mnoha jídlům. Z pšenice se vyrábějí tortily, které jsou pro mexickou kuchyni charakteristické. Jídla jako fajitas, burrito, chimichanga nebo quesadilla jsou vždy z tortil pšeničných!

Jaké maso a zelenina se nejčastěji používá v mexické kuchyni?

V předkolumbovské době bylo nejčasteji používano krůtí a kuřecí maso. Dnes se běžné využívá maso hovězí, vepřové a často i skopové. Co se týká zeleniny, asi nejvíce používaná jsou rajčata, cibule, paprika, batáty a chilli papričky. Z ovoce pak samozřejmě avokádo. Nepostradatelné místo mají samozřejmě fazole a ledový salát.

Co koření a chutě Mexika?

Asi nejzákladnějším kořením mexické kuchyně je chilli a koriandr. Z dalších druhů koření tu najdete oregano, římský kmín, bobkový list a česnek. Nejpoužívanějším kořením v Mexiku jsou papričky Jalapeños. Nemají až tak vysoký stupeň pálivosti, ale přidají jídlům potřebnou pikantnost.

Velmi důležitou roli v mexické kuchyni hrají také SALSY. Jsou to vařené i nevařené omáčky z rajčat, cibule, paprik, ovoce a chilli. Ty se přidávají téměř do všech jídel nebo jako součást příloh či polévek. V neposlední řadě využívá celá mexická kuchyně citrusové plody jako jsou limetky, citrony a pomeranče.

Mexická kuchyně není až tak složitá, jak by se zdálo.

Jedním nejznámějších pokrmů mexické kuchyně je GUACAMOLE, což je v podstatě výborně ochucené avokádo. V naší kuchařce najdete hned dva recepty: Guacamole od Davídka nebo Originální mexické guacamole. Cibule, rajčata, chilli, česnek a limeta = základ skvělého Guacamole. To se v mexické kuchyni používá buď jako předkrm společně s NACHOS nebo do pokrmů jako FAJITAS. Guacamole se dává hodně často jako doplněk nebo ozdoba spousty dalších mexických jídel.

Polévky této kuchyně jsou také vyhlášené.

Asi nejznámější z polévek je AZTÉCKÁ SOPA, což je vlastně silný vývar s trhaným kuřecím masem, pikantní salsou, guacamole, zakysanou smetanou a jako příloha se přidávají smažené pšeničné tortily. Skvělá polévka po kocovině :)

Další vyhlášenou polévkou v mé restauraci byla MEXICKÁ FAZOLAČKA z mletého masa. Toto je jeden z mých prvních vlastních receptů, který považuji za zcela unikátní. Perfektně vyladěná chuť mletého masa, koření, rajčat a fazolí zjemněná zakysanou smetanou. Je skvělá i jako hlavní chod. Mí zákazníci na ni doteď vzpomínají!

Fazole hrají v mexické kuchyni určitě prim. Používají se všechny možné druhy. Červené, bílé, černé, Berlotti, Pinto i ty barevné do CHILLI CON CARNE. Oblíbený je také "fazolový krém", což jsou v podstatě rozmixované tepelně upravené fazole. Tento krém výborně zahušťuje a dodává fazolovou chuť.

Asi nejznámější jídlo, ve kterém je fazolí rozhodně dostatek, je CHILLI CON CARNE. Tento skvělý pokrm najdete v tisících provedeních. Připravuje se hlavně z hovězího masa, buď mletého nebo na nakrájeného nudličky. Dobře ale chutná i z masa vepřového. Skvělá kombinace masa, rajčat, cibule, slaniny, fazolí a koření. Já s oblibou ještě přidávám kousek hořké čokolády pro ještě lepší chuť. A mám dokonce i skvělý recept na kotlíkovou verzi.

Dalším jídlem, kde je spousta fazolí, je zcela určitě BURRITO. Náplň z masa, kukuřice, fazolí, koření, ledového salátu, cibule a sýra zabalená v pšeničné tortile ozdobená salsou a zakysanou smetanou. Tyto recepty vyzkoušejte a zažijete tu pravou mexickou chuť!

Nedílnou součástí mexické kuchyně je dobře známý sýr CHEDDAR. Používá se na plnění papriček  Jalapeños, tortil, quesadilly , nachos nebo do BURRITA. V této kuchyni ale určitě najdete i další sýry jako je mozzarella nebo typický mexický sýr Queso Chihuahua.

Jaké koření vám vytvoří to pravé MEXIKO?

Jednou z mých prvních směsí je právě MEXIKO, které jsem vytvořil na základě zkušeností ze své mexické restaurace. Je to perfektně připravená směs s jemnou ostrostí, která předá každému pokrmu tu pravou mexickou chuť.

Pro opravdovou pálivost rád používám CAYENSKÉ CHILLI. Skvělé na této papričce je, že pálí až v krku a ne v puse a čím déle se vaří, tím je chuť lahodnější! Jídlo si pak dokonale vychutnáte a pálivost jen chuť jídla doplňuje.

Další druhy koření, které nejvíce charakterizují a používají se v mexické kuchyni, najdete kompletně na našem eshopu v kategorii MEXIKO.

Ale tím nejlepším, co u nás najdete a co využijete při vašem vaření a experimentování na vlnách MEXIKA, je tento DÁRKOVÝ a zároveň TESTOVACÍ BALÍČEK. Najdete v něm koření na nejrůznější mexické delikatesy.

Při koupi tohoto DÁRKOVÉHO BALÍČKU od nás navíc dostanete E-KNIHU "To nejlepší z MEXIKA.", kterou jsme pro vás připravili.

A to není vše... O své zkušenosti z mé mexické restaurace se s vámi podělím v připravovaném webináři a živém vysílání, kde se ještě blíže dozvíte, jak DOOPRAVDY CHUTNÁ MEXICKÁ KUCHYNĚ.

Věřím, že jsem vás inspiroval a sami se pustíte do vaření dobrot jedné z nejznámějších a nejvyhlášenějších kuchyní.

Šup, šup, inspirace bylo dost, tak pojďte dokoupit koření a všichni JEDEME NA VLNÁCH MEXIKA!

Mnoho nových zážitků s mým kořením ve vaší kuchyni vám přeje

váš Davídek

Davídek
Davídek
Davídek
sdílejte na:   sdílejte
Díky cookies a práci s osobními údaji bude pro Vás prohlížení stránek ještě příjemnější!

Používáme je totiž k zajištění co možná nejlepší funkčnosti a k personalizaci obsahu našich webových stránek.

Kliknutím na tlačítko "Přijmout" souhlasíte s jejich využíváním a předáním údajů o chování na našem webu.
Více informací
cookie
cookie