NA VZNIKU TOHOTO ČLÁNKU SE PODÍLELA KAMILA METZOVÁ, KTEROU MOŽNÁ ZNÁTE Z INSTAGRAMU POD JMÉNEM @KAMILA.A.JIDLO. SPOLEČNĚ JSME CHTĚLI PŘIBLÍŽIT, JAK SKVĚLÁ MŮŽE BEZMASÁ KUCHYNĚ BÝT, A INSPIROVAT VÁS K MALÝM ZMĚNÁM, KTERÉ VAŠEMU JÍDELNÍČKU DODAJÍ NOVÉ BARVY I CHUTĚ.
Tento článek není o vegetariánství ani o tom, dát maso na „blacklist“. Cílem je inspirovat, jak jíst méně masa, jaké to může mít výhody a jak posunout svůj jídelníček barevnějším směrem. Jestli maso jíte, nebo ne, je na vás. Žádné škatulkování či nálepkování, co je a není na talíři správné. Bezmasá kuchyně je mnohem zajímavější, než se může na první pohled zdát.
Co ve svém každodenním životě můžete skutečně plně ovlivnit, tam má smysl posílat energii. Jednou z věcí je, co si denně dáme do pusy, co jíme. Naše rozhodnutí od snídaně po večeři, které máme ve svých rukou.
Profesně se jídlem a stravováním zabývám mnoho let. V roce 2012 jsem založila web vařilamyšička.cz, kde sdílím zkušenosti a know-how týkající se životního stylu, surovin, potravin, praktických tipů a vaření. Moje téma je “jídlo” a tak se s lidmi o jídle bavím a každý den odpovídám na dotazy. Víte, jakou otázku často dostávám? Jak jíst méně masa a co dobrého pro rodinu uvařit k sobotnímu obědu, aby to bylo výživné a chutnalo to všem. Mám pro vás odpovědi.
Maso je jednou z kontroverzních složek výživy člověka. Vzbuzuje vášnivé debaty nejen mezi obyčejnými lidmi, ale i mezi odborníky. Pro některé je nadměrná konzumace masa jedním z hlavních viníků zdravotních problémů, pro jiné je zase přirozenou a důležitou složkou jídelníčku a výživnou potravinou.
V odborných knihách i v oficiálních doporučeních institucí věnujících se výživě a zdraví se dočtete, že benefitem snížení konzumace masa je zlepšení zdraví srdce, nižší riziko kardiovaskulárních onemocnění, vyšší příjem živin, lepší zažívání, snížení protizánětlivého prostředí v těle. Jakto? Pojďme se na to podívat více prakticky. Výhody konzumace méně masa nepocítíte tak, že “jen” snížíte obecně množství masa. Je potřeba se zamyslet nad celkovým stylem stravování, pestrostí jídelníčku a aktivně hledat odpovědi na otázku: “Jak jíst lépe a mít více energie do života”.
Zařazením nových atraktivních a výživných jídel bez masa do svého jídelníčku přinesete na svůj talíř více rozmanitosti, pestrosti a barev. V praxi se to projeví vyšším příjmem rostlinných potravin, a tím i mikroživin, ochranných látek, antioxidantů, vlákniny. Místo toho, abyste tělo zatěžovali nutričně chudými jídly těžkými na trávení a dávali mu “další práci”, začnete ho vyživovat, léčit a čistit svojí běžnou stravou.
Důvodů může být mnoho. Tradice, zvyk, mezigenerační předávání rodinných jídel, pohodlnost. Jedním z lákadel, která vedou ke zvýšené konzumaci masa, je jeho všudypřítomná dostupnost 24/7. Stačí zajít do obchodu nebo kliknout na internetu, a bez jakéhokoliv úsilí máte v hrnci kus krávy - často už namletou nebo naporcovanou na kostičky. V masnách jsou navíc k dostání i předem naložené ochucené vepřové nudličky, které stačí jen hodit na pánev. Je to osvědčené a pro mnoho lidí jednodušší než den předem namáčet luštěniny, poprvé vařit quinou či vymýšlet, jak ochutit přírodní tofu, “aby to doma prošlo”. Pokud chcete změnu, začněte pozvolna. Přesný návod budete mít v dalším článku. Pro začátek stačí zavést pravidlo, že některé dny v týdnu budete jíst bez masa. A věřte, že se tu nebavíme o salátu a misce kuskusu bez chuti. I bezmasá jídla mohou vypadat “jako od babičky”, sytě a tradičně. Stačí mít ty správné osvědčené recepty a to správné koření.
Máme dva přístupy k tomu, jak mít na talíři bezmasé jídlo a je třeba mezi nimi vnímat rozdíl. Pokud plánujete uvařit bezmasé jídlo, vznikne prázdný prostor a otázka, čím to maso nahradit. Maso bylo v jídle hlavním zdrojem bílkovin a je třeba tuto “mezeru” zaplnit jinou bílkovinou. Buď můžete jít cestou přirozených “opravdových potravin” jako jsou vejce, luštěniny, obiloviny jako quinoa, dále ořechy, semínka a samozřejmě mléčné výrobky. Druhou cestou jsou produkty jako tofu, tempeh, seitan a další různé “polotovary”, které připomínají maso. Zde je potřeba zajímat se o kvalitu složení a proces výroby. Zatímco kvalitní BIO tempeh se dá považovat za zdravou potravinu, balený veggie burger může být plný aditiv a konzervantů, takže vždy čtěte složení!
Zkuste k masu přistoupit více přirozeně a místo XXL balení křehčených kuřecích prsních řízků si kupte celou krůtu z krůtí farmy. Nejen, že je to cenově výhodné, ale i praktické. Část můžete hned hodit do pomalého hrnce na krůtí vývar a část zamrazit nebo se s někým podělit. Naposledy, když jsem doma připravovala pomalu pečená krůtí stehna na paprice, uvařila jsem k tomu i velké barevné fazole bango. Každý si tak mohl vybrat, jestli si krémovou paprikovou omáčku s rýží doplní krůtím masem, nebo fazolemi jako zdrojem bílkovin. Dle mého hesla “jídlo není buď a nebo”. Mimochodem fazole v krémové paprikové omáčce jsou jedním z receptů v našem Ebooku s bezmasými recepty.
Na závěr mám pro vás něco k zamyšlení. Není důležité jen to, co jíte, ale také kolik, kde, s kým a s jakou emocí. ”Zdravé” vege jídlo bez správné chuti a konzistence snězené ve shonu, nebude fungovat. Sledujte projekt bezmasé kuchyně, který jsme pro vás v kombu Davídkovo koření a kamila.a.jidlo připravili a vždy budete vědět, co jíst a jak snadno zdravě vařit.
Další článek bude “náloží” konkrétních tipů a návodů, jak do každodenního života můžete s lehkostí zařadit více bezmasých jídel i vy.
@kamila.a.jidlo / vařilamyšička.cz