Recepty

🇺🇸 Žemle na hot dogy

 Žemle na hot dogy

počet osob
10

čas přípravy
30 min. příprava
2 hod. kynutí
30 min. pečení

obtížnost
střední

druh jídla
Pečivo

Potřebujeme

550 g hladké mouky
130 ml podmáslí
110 ml vody
40 g změklého másla
20 ml slunečnicového oleje
25 g cukru (třtinový)
1 vejce
7 g sušeného droždí (20 g čerstvého)
10 g soli

vejce na potření
tuk a hrubá mouka na vysypání formy

Postup přípravy

1Do mísy dejte mouku, sušené droždí, cukr a sůl. Promíchejte. Přidejte vodu, podmáslí, olej, vejce a změklé máslo.

2Těsto hněťte asi 15 minut. Mělo by být pěkně kypré a bude trochu lepit. Zakryjte a nechte kynout 90 minut. 

3Vykynuté těsto vyklopte na vál a rozdělte na porce o hmotnosti asi 90 g. Každý kousek těsta zpracujte do bochánku a nechte chvíli zakryté odpočinout. Poté bochánky válečkem trochu rozválejte a srolujte po delší straně.

4Vytvarované těsto vložte do vymazaného a vysypaného pekáčku spojem dolů. Zakryjte a nechte kynout asi 30 - 60 minut do znásobení těsta (můžete buď v troubě na minimu nebo při pokojové teplotě).

5Troubu nechte předehřát na 190°C. Dospod trouby vlijte asi 2 dcl vody.

6Vykynuté žemličky potřete rozšlehaným vejcem a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 30 minut, dokud nejsou pěkně dozlatova.

Poté podélně rozřízněte a plňte podle chuti.

Dobrou chuť :)


tisk    Vytisknout recept  Sdílet


Zpět na začátek kuchařky
Díky cookies a práci s osobními údaji bude pro Vás prohlížení stránek ještě příjemnější!

Používáme je totiž k zajištění co možná nejlepší funkčnosti a k personalizaci obsahu našich webových stránek.

Kliknutím na tlačítko "Přijmout" souhlasíte s jejich využíváním a předáním údajů o chování na našem webu.
Více informací
cookie
cookie