Vepřová panenka:
cca 1 kg vepřové panenky
8 plátků anglické slaniny
sůl
ESTRAGON
3 větvičky čerstvého rozmarýnu
slunečnicový olej
4 PL ghí (můžete nahradit máslem)
2 stroužky česneku
Omáčka:
250 ml portského vína
2 PL třtinového cukru
100 g zavařeného nebo čerstvého rybízu
1 PL másla
špetka MUŠKÁTOVÉHO OŘÍŠKU
čerstvě mletý PEPŘ
sůl
Placičky z bramborové kaše:
700 g brambor
sůl
BÍLÝ PEPŘ
1 vejce
3 PL másla
1 špetka MUŠKÁTOVÉHO OŘÍŠKU
Estragon nakoupíte zde
Muškátový ořech mletý nakoupíte zde
Pepř bílý mletý nakoupíte zde
Pepř černý mletý nakoupíte zde
Vepřová panenka
1Panenku si vyndejte s dostatečným předstihem ven z lednice, aby měla pokojovou teplotu.
2. Připravte si pánev, přidejte olej a 1 lžíci ghí nebo másla.
3Panenku nakrájejte na čtyři kousky, osolte a okořeňte ESTRAGONEM. Jednotlivé kousky zabalte do slaniny.
4Pánev rozpalte. Jakmile je pánev rozpálená, vložte do ní steaky a opékejte asi minutu a půl z každé strany. Nezapomeňte zatáhnout i boční strany panenky. Jakmile se z panenky začne uvolňovat tuk, přihoďte do pánve stroužek česneku i se slupkou, pouze lehce rozdrcený čepelí nože.
5Opečené maso přesuňte do pekáčku a položte na něj ghí nebo máslo a větvičky rozmarýnu. Pánev si odložte stranou – budete ji potřebovat na omáčku.
6Maso vložte do trouby rozehřáté na 220 °C a nechte jej 15 minut péct.
7Hotovou panenku dejte na talíř, přikryjte alobalem nebo miskou a nechejte 5-10 minut odpočinout. Tento krok nikdy nevynechejte. Pokud byste v této chvíli panenku rozřízli, vytekla by z ní šťáva.
1Pánev s výpekem z masa i stroužkem česneku vraťte na plotnu, zalijte portským vínem a zasypejte 2 zarovnanými lžícemi třtinového cukru.
2Omáčku nechte při střední teplotě probublávat a redukovat do hustější konzistence.
3Jakmile je tekutina zredukována cca na svoji polovinu, přidejte rybíz, osolte, opepřete a ochuťte špetkou MLETÉHO MUŠKÁTOVÉHO OŘÍŠKU.
4Omáčku nechte asi další 1 – 2 minuty redukovat a rybíz prohřát.
5Nakonec dejte pánev stranou z plotny a přidejte lžíci studeného másla, které do omáčky zapracujte pomocí krouživých pohybů pánví.
6Dle potřeby přidejte sůl či pepř.
Placičky z bramborové kaše
1Brambory nakrájejte na menší kousky a uvařte v osolené vodě doměkka. Vodu slijte, přidejte máslo a promixujte ponorným mixérem do hladké kaše. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
2Elektrickým šlehačem pak zašlehejte vajíčko, čerstvě mletý PEPŘ a špetku MUŠKÁTOVÉHO OŘÍŠKU. Nadýchanou směsí pak naplňte cukrářský sáček se zdobící špičkou a na pečící papír tvořte placičky o průměru cca 6 cm.
3Pečte v předem vyhřáté troubě na 200 °C asi 15 minut dozlatova.
Nakupujte v našem eshopu podle toho co máte rádi a co se chystáte vařit. Vy si nakupte suroviny, my Vám k nim dodáme koření.