Recepty

Vepřová panenka ve slaninovém kabátku s omáčkou z portského vína a rybízu s placičkami z bramborové kaše

Vepřová panenka ve slaninovém kabátku s omáčkou z portského vína a rybízu s placičkami z bramborové kaše

počet osob
4

čas přípravy
50 min. příprava

obtížnost
střední

druh jídla
Vepřové

Potřebujeme

Vepřová panenka:
cca 1 kg vepřové panenky
8 plátků anglické slaniny
sůl
ESTRAGON
3 větvičky čerstvého rozmarýnu
slunečnicový olej
4 PL ghí (můžete nahradit máslem)
2 stroužky česneku

Omáčka:
250 ml portského vína
2 PL třtinového cukru
100 g zavařeného nebo čerstvého rybízu
1 PL másla
špetka MUŠKÁTOVÉHO OŘÍŠKU
čerstvě mletý PEPŘ
sůl

Placičky z bramborové kaše:
700 g brambor
sůl
BÍLÝ PEPŘ
1 vejce
3 PL másla
1 špetka MUŠKÁTOVÉHO OŘÍŠKU

Estragon nakoupíte zde
Muškátový ořech mletý nakoupíte zde
Pepř bílý mletý nakoupíte zde
Pepř černý mletý nakoupíte zde

Postup přípravy

Vepřová panenka

1Panenku si vyndejte s dostatečným předstihem ven z lednice, aby měla pokojovou teplotu. 

2. Připravte si pánev, přidejte olej a 1 lžíci ghí nebo másla. 

3Panenku nakrájejte na čtyři kousky, osolte a okořeňte ESTRAGONEM. Jednotlivé kousky zabalte do slaniny. 

4Pánev rozpalte. Jakmile je pánev rozpálená, vložte do ní steaky a opékejte asi minutu a půl z každé strany. Nezapomeňte zatáhnout i boční strany panenky. Jakmile se z panenky začne uvolňovat tuk, přihoďte do pánve stroužek česneku i se slupkou, pouze lehce rozdrcený čepelí nože.

5Opečené maso přesuňte do pekáčku a položte na něj ghí nebo máslo a větvičky rozmarýnu. Pánev si odložte stranou – budete ji potřebovat na omáčku.

6Maso vložte do trouby rozehřáté na 220 °C a nechte jej 15 minut péct.

7Hotovou panenku dejte na talíř, přikryjte alobalem nebo miskou a nechejte 5-10 minut odpočinout. Tento krok nikdy nevynechejte. Pokud byste v této chvíli panenku rozřízli, vytekla by z ní šťáva.

Omáčka

1Pánev s výpekem z masa i stroužkem česneku vraťte na plotnu, zalijte portským vínem a zasypejte 2 zarovnanými lžícemi třtinového cukru.

2Omáčku nechte při střední teplotě probublávat a redukovat do hustější konzistence.

3Jakmile je tekutina zredukována cca na svoji polovinu, přidejte rybíz, osolte, opepřete a ochuťte špetkou MLETÉHO MUŠKÁTOVÉHO OŘÍŠKU.

4Omáčku nechte asi další 1 – 2 minuty redukovat a rybíz prohřát.

5Nakonec dejte pánev stranou z plotny a přidejte lžíci studeného másla, které do omáčky zapracujte pomocí krouživých pohybů pánví.

6Dle potřeby přidejte sůl či pepř.

Placičky z bramborové kaše

1Brambory nakrájejte na menší kousky a uvařte v osolené vodě doměkka. Vodu slijte, přidejte máslo a promixujte ponorným mixérem do hladké kaše. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

2Elektrickým šlehačem pak zašlehejte vajíčko, čerstvě mletý PEPŘ a špetku MUŠKÁTOVÉHO OŘÍŠKU. Nadýchanou směsí pak naplňte cukrářský sáček se zdobící špičkou a na pečící papír tvořte placičky o průměru cca 6 cm.

3Pečte v předem vyhřáté troubě na 200 °C asi 15 minut dozlatova.


tisk    Vytisknout recept  Sdílet

Všechny recepty s kořením Estragon
Všechny recepty s kořením Muškátový ořech mletý
Všechny recepty s kořením Pepř bílý mletý
Všechny recepty s kořením Pepř černý mletý

Zpět na začátek kuchařky
Díky cookies a práci s osobními údaji bude pro Vás prohlížení stránek ještě příjemnější!

Používáme je totiž k zajištění co možná nejlepší funkčnosti a k personalizaci obsahu našich webových stránek.

Kliknutím na tlačítko "Přijmout" souhlasíte s jejich využíváním a předáním údajů o chování na našem webu.
Více informací
cookie
cookie