Recepty

Velikonoční jidáše na slano

Velikonoční jidáše na slano

počet osob
4

čas přípravy
60 min. příprava
90 minut kynutí
20 - 30 minut pečení

obtížnost
střední

druh jídla
Velikonoce

Potřebujeme

350 ml mléka
30 g čerstvých kvasnic
50 g sádla
250 g slaniny, nebo škvarků
500 g polohrubé mouky
100 g hladké mouky
1-2 lžičky soli (sůl se odvíjí podle slanosti slaniny či škvarků)
1 lžička čerstvě mletého pepře
50 g čerstvého nasekaného medvědího česneku, nebo 2 lžíce sušeného
2 žloutky
60 g jemně nastrouhané vařené brambory

1 rozšlehané vejce na potření
3 lžičky hrubozrnné soli na posypání

Pepř barevný do mlýnků nakoupíte zde
Medvědí česnek nakoupíte zde

Postup přípravy

1Mléko ohřejte, aby bylo vlažné, rozdrobte do něj kvasnice a rozmíchejte.

2. Sádlo rozpusťte a nechejte zchladnout.

3Slaninu či škvarky nasekejte najemno. Medvědí česnek nasekejte nahrubo.

4V míse smíchejte všechny přísady a vypracujte nelepivé těsto. Pokud lepí, přisypejte ještě maličko mouky, opatrně ale s ní, aby jidáše ve finále nebyly tuhé. Z těsta vytvarujte bochánek a přikryjte ho utěrkou. Nechejte kynout 45 - 60 minut, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.

5Těsto rozdělte na 20 kousků a z každého vyválejte pásek o délce 30 cm.

6Stočte do podoby jidášů, skládejte na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte utěrkou a nechejte kynout dalších 20 - 30 minut.

7Před pečením potřete jidáše rozšlehaným vajíčkem a posypejte troškou soli.

8Pečte 20 - 30 minut na 200°C, dokud nezezlátnou. Nechejte zchladnout a servírujte.

Dobrou chuť :)


tisk    Vytisknout recept  Sdílet

Všechny recepty s kořením Pepř barevný do mlýnků
Všechny recepty s kořením Medvědí česnek

Zpět na začátek kuchařky
Díky cookies a práci s osobními údaji bude pro Vás prohlížení stránek ještě příjemnější!

Používáme je totiž k zajištění co možná nejlepší funkčnosti a k personalizaci obsahu našich webových stránek.

Kliknutím na tlačítko "Přijmout" souhlasíte s jejich využíváním a předáním údajů o chování na našem webu.
Více informací
cookie
cookie