350 ml mléka
30 g čerstvých kvasnic
50 g sádla
250 g slaniny, nebo škvarků
500 g polohrubé mouky
100 g hladké mouky
1-2 lžičky soli (sůl se odvíjí podle slanosti slaniny či škvarků)
1 lžička čerstvě mletého pepře
50 g čerstvého nasekaného medvědího česneku, nebo 2 lžíce sušeného
2 žloutky
60 g jemně nastrouhané vařené brambory
1 rozšlehané vejce na potření
3 lžičky hrubozrnné soli na posypání
Pepř barevný do mlýnků nakoupíte zde
Medvědí česnek nakoupíte zde
1Mléko ohřejte, aby bylo vlažné, rozdrobte do něj kvasnice a rozmíchejte.
2. Sádlo rozpusťte a nechejte zchladnout.
3Slaninu či škvarky nasekejte najemno. Medvědí česnek nasekejte nahrubo.
4V míse smíchejte všechny přísady a vypracujte nelepivé těsto. Pokud lepí, přisypejte ještě maličko mouky, opatrně ale s ní, aby jidáše ve finále nebyly tuhé. Z těsta vytvarujte bochánek a přikryjte ho utěrkou. Nechejte kynout 45 - 60 minut, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
5Těsto rozdělte na 20 kousků a z každého vyválejte pásek o délce 30 cm.
6Stočte do podoby jidášů, skládejte na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte utěrkou a nechejte kynout dalších 20 - 30 minut.
7Před pečením potřete jidáše rozšlehaným vajíčkem a posypejte troškou soli.
8Pečte 20 - 30 minut na 200°C, dokud nezezlátnou. Nechejte zchladnout a servírujte.
Dobrou chuť :)
Nakupujte v našem eshopu podle toho co máte rádi a co se chystáte vařit. Vy si nakupte suroviny, my Vám k nim dodáme koření.