400 g menších žampionů (1 velké balení)
2 větší cibule
1 menší lilek
2 hrsti mraženého hrášku
2 lžíce kvalitního rajčatového protlaku
350 ml zeleninového vývaru
250 ml kokosového mléka na vaření
2 PL sojové omáčky Tamari
1 PL čerstvého nastrouhaného zázvoru
1 ČL koření MAKOVÉ KARI
1 ČL koření VEGE MASALA
Olej nebo Ghí
1 PL třtinového cukru
1 PL citronové šťávy
TIP
Jídla typu "kari" není třeba dohušťovat žádnou moukou. Mohou tedy být přirozeně bezlepková. Vyberte však správný typ sojové omáčky.
Zatímco omáčka Shoyu obsahuje pšenici, Tamari se vyrábí bez použití obilí.
1Jako první si dejte vařit základ na omáčku. Nakrájenou cibuli orestujte na oleji nebo ghí do zlatova. Přidejte protlak a krátce orestujte. Vsypte koření, zázvor a zalijte zeleninovým vývarem. Ochuťte sojovou omáčkou, lžící cukru a vařte na mírném stupni pod pokličkou do rozvaření cibule alespoň 20 minut.
2Lilek nakrájejte na kostičky, malé žampiony na čtvrtky. Promíchejte s trochou oleje a dejte péct na nepřilnavém plechu do trouby na 190° do zezlátnutí. Asi 25 minut.
3Základ na omáčku rozmixujte do hladka, vlijte kokosové mléko a opět promixujte. Chuť zvýrazněte citronovou šťávou. Do omáčky přidejte kousky upečeného lilku a žampionů.
4Směs servírujte v hlubokém talíři a každou porci ozdobte zeleným hráškem. Podávejte s basmati rýží nebo chlebovými plackami typu "naan".
TIP
Kostičky lilku pečte včetně slupky. Mohli byste jej spolu se žampiony upravit i na pánvi, příprava v troubě má však 2 výhody. Díky pečení slupka lilku lépe změkne a nemusíte stát u plotny.
Nakupujte v našem eshopu podle toho co máte rádi a co se chystáte vařit. Vy si nakupte suroviny, my Vám k nim dodáme koření.