Těsto:
250 g rostlinného mléka
lžíce rumu
70 g změklého rostlinného tuku
90 g krupicového cukru
30 g vanilkového cukru
1 lžička citronové kůry
15 g čerstvého nebo 5 g sušeného droždí
5 g soli
500 g hladké mouky
povidla
Náplň maková:
100 g mletého máku
150 ml rostlinného mléka
25 g moučkového cukru
15 g změklého rostlinného tuku
semínka z 1 vanilkového lusku, nebo 1 lžíce vanilkového extraktu
špetka soli
rum a olej na potření
moučkový cukr na posypání
Vanilkový lusk PREMIUM nakoupíte zde
Citronová kůra mletá nakoupíte zde
Vanilkový lusk KLASIK nakoupíte zde
1Do mísy dejte všechny suroviny an těsto. Uhněťte hladké těsto. Nebude zcela kompaktní a modelínovité, ale nemělo by rozhodně téct a mělo by držet tvar, když ho sesunete na jedno místo. Nechte vykynout přes noc v lednici (bude se s ním lépe pracovat), nebo cca hodinu až hodinu a půl v pokojové teplotě.
2. Rozválejte, rozkrájejte na čtverečky, poklaďte povidly nebo vychlazenou makovou náplní (náplň: mák smíchejte s mlékem, přidejte cukr, sůl a vanilku. Na středně silném ohni vařte, dokud se mléko nevypaří a mák nezměkne. Pokud bude potřeba, mléka do směsi ještě trochu přilijte, a nezapomeňte ji často míchat, aby se nepřipálila. Až náplň zhoustne, nechte ji trochu zchladnout a vmíchejte do ní máslo. Pak nechte vychladnout zcela.) a každý raneček švem dolů položte na vymazaný pekáč. Nechte buchtám trošku prostoru k následnému kynutí.
3Pomažte tukem a nechte nakynout asi 30 minut v teple, nebo v lednici přes noc. Pečte přibližně 30 min na 180°C, po upečení pomažte rumem s olejem, nebo ořechovým mlékem. Před podáváním pocukrujte.
Dobrou chuť :)
Nakupujte v našem eshopu podle toho co máte rádi a co se chystáte vařit. Vy si nakupte suroviny, my Vám k nim dodáme koření.