1100 – 1150 g hladké mouky
80 g najemno nastrouhané syrové mrkve
680 g vody
21 g čerstvého droždí (7 g sušeného)
55 g olivového oleje
50 g slunečnicového oleje
30 g cukru krystal
20 g soli
Na ozdobu: (rostlinné) mléko nebo 100 ml vody a 12 g sody, sezam/mák/len
1Droždí rozmíchejte ve vodě a přidejte mouku a mrkev. Jemně promíchejte (dokud se vše nespojí do přibližné jedné hroudy) a nechte 20 minut přikryté odstát. Mouka začne bobtnat, enzymy a kvasnice se postupně aktivují a začne se vyvíjet lepek. Poté přidejte cukr a sůl a začněte hníst, v okamžiku, kdy těsto začne získávat hladkou konzistenci, přidejte olej. Tuky jsou skvělé a chutné, ale lepek lépe vypracujeme bez nich, proto to pozdější přidávání.
2Přikryté schovejte do lednice a vyndejte druhý den. Rozdělte na 24 stejných kousků (přibližně 80g) a z nich poté postupně vytvarujte bochníčky, které dáte kynout na plechy vyložené pečicím papírem. Oroste vodou a schovejte do vypnuté trouby nebo do igelitového sáčku, aby neokoraly. Kynutí housek zabere přibližně hodinu až dvě, záleží na teplotě okolí. Přibližně by se měly zdvojnásobit, chcete-li placatější, po prvních 10 – 15 minutách kynutí je dlaní zploštěte.
3Vykynuté housky pomašlujte mlékem nebo uvařte vodu a v ní rozpusťte sodu. Tak získáte skvělý roztok k potírání, kterým simulujete louhovou lázeň, takže housky rychle zhnědnou (rychleji než s mlékem, tak rychle, že sezam ještě ani nezačne myslet na zlátnutí) a jako bonus dostanou lehce „mýdlovou příchuť“, typickou pro preclíky.
4Pečte při 230°C s počátečním zapařením asi 10 - 12 minut a následně nechte vychladnout. Plňte dle libosti.
Dobrou chuť :)
Nakupujte v našem eshopu podle toho co máte rádi a co se chystáte vařit. Vy si nakupte suroviny, my Vám k nim dodáme koření.