500 g hladké mouky
20 g droždí
špetka cukru
160 ml piva
100 ml mléka
2 lžice panenského olivového oleje
150-200 g nivy
250 g oliv
sůl
1Připravte si kvásek. Mléko nahřejte aby bylo teplé, ale ne horké (pokud byste dali do horkého mléka droždí, tak byste zabili kvasinky a těsto by vám nevykynulo). Do teplého mléka přidejte rozdrobené droždí. Poprašte moukou, přidejte špetku cukru a nechte kvásek zdvojnásobit svůj objem.
2Do mísy dejte mouku, kvásek, sůl, 2 lžíce olivového oleje, piva a zadělejte těsto. Těsto zpracovávejte nejméně 10 minut. Občas jím tlučte o pracovní desku, dokud těsto nebude pořádně zpracované. Správně zpracované těsto poznáte tak, že se nelepí a je vláčné. Pokud se těsto stále lepí, přidejte trochu mouky. Naopak pokud je moc tuhé, přidejte trochu piva.
3Z vypracovaného těsta udělejte kouli a dejte ji do mísy vytřené olejem. Těsto nechejte nejméně hodinu kynout.
4Nakynuté těsto rozdělte na menší kousky do kterých jemně zapracujte na čtvrtinky nakrájené olivy s nivou na drobnější kousky a vytvořte tvar tyčinek cca 2-3 cm hrubé.
5Tyčinky pečte 15 - 25 minut v předehřáté troubě na 200 °C. Jakmile jsou tyčinky zlatohnědé a krásně křupavé, máte hotovo.
Nakupujte v našem eshopu podle toho co máte rádi a co se chystáte vařit. Vy si nakupte suroviny, my Vám k nim dodáme koření.