Recepty

Tradiční velikonoční jidáše

Tradiční velikonoční jidáše

počet osob
24

čas přípravy
20 min. příprava
1.5 hod. Kynutí
15 min. Pečení

obtížnost
střední

druh jídla
Velikonoce

Potřebujeme

500 g hladké mouky
70 g másla (pokojové teploty)
2 žloutky
300 ml smetany na vaření
80 g cukru krupice
25 g droždí
4 g soli
špetka MUŠKÁTOVÉHO KVĚTU
1ČL CITRONOVÉ KŮRY MLETÉ

vejce na potření

Muškátový květ nakoupíte zde
Citronová kůra mletá nakoupíte zde

Postup přípravy

1Připravte si kvásek. Droždí a lžičku cukru společně v menší misce rozmačkejte vidličkou a pak rozmíchejte na kaši. Zalijte 100 ml vlažné smetany, přimíchejte lžíci mouky a nechte chvíli vzejít kvásek.

2. Všechny ostatní suroviny odměřte do mísy. Máslo i žloutky by měly mít pokojovou teplotu, zbytek smetany použijte vlažný, usnadníte tím kynutí. Přilijte kvásek a promíchejte a zpracujte dohromady na hebké, vcelku nelepivé těsto. Potom hněťte aspoň 5-10 minut, až bude těsto hladké a pružné jako plastelína.

3. Propracované těsto zformujte do koule, uložte do mísy, zakryjte folií a nechte zhruba hodinu kynout, až nabude dvojnásobného objemu. Poté těsto vyklopte, prohněťte, vyžeňte z něj vzduch a rozdělte nejprve na čtvrtiny, poté na osminy a nakonec na 24 stejných dílků.

4. Z každého dílu vyválejte váleček dlouhý kolem 20-25 cm a tenký jako malíček. Stočte do uzlíků a klaďte na plech vyložený papírem na pečení – uvedený počet se vejde na 2 plechy.

5. Smotané uzlíky potřete vejcem rozšlehaným s 2 lžícemi vody a nechte ještě 20 minut trochu vykynout. Troubu zatím předehřejte na 190 stupňů.

6. Vykynuté uzlíky znovu potřete vejcem a vložte do trouby. Pečte 15 minut, až podstatně nabudou, zezlátnou a zpevní. Doporučujeme péct jen jeden plech, nikoli dva najednou.

Podávejte je potřené medem k snídani na Zelený čtvrtek. Dobrou chuť a krásné Velikonoce! :-)


tisk    Vytisknout recept  Sdílet

Všechny recepty s kořením Muškátový květ
Všechny recepty s kořením Citronová kůra mletá

Zpět na začátek kuchařky
Díky cookies a práci s osobními údaji bude pro Vás prohlížení stránek ještě příjemnější!

Používáme je totiž k zajištění co možná nejlepší funkčnosti a k personalizaci obsahu našich webových stránek.

Kliknutím na tlačítko "Přijmout" souhlasíte s jejich využíváním a předáním údajů o chování na našem webu.
Více informací
cookie
cookie