Recepty

🇬🇧 Tradiční velikonoční Hot cross buns

 Tradiční velikonoční Hot cross buns

počet osob
4

čas přípravy
120 min. příprava
2,5 hod. kynutí
20 min. pečení

obtížnost
střední

druh jídla
Velikonoce

Potřebujeme

Těsto:
550 g hladké mouky
300 ml mléka
50 g másla
1 lžička pomerančové kůry
1/2 lžičky Koření na perníčky
1 lžička skořice
7 g sušeného droždí
1 vejce
90 g cukru
semínka z 1 vanilkového lusku
100 g vlašských a pekanových ořechů

tuk na vymazání formy
zlatý sirup/med/vejce na potření

Kříže:
2 lžíce hladké mouky
2 a 1/2 lžíce vody
zdobící sáček

Koření na perníčky nakoupíte zde
Skořice mletá nakoupíte zde
Vanilkový lusk PREMIUM nakoupíte zde
Vanilkový lusk KLASIK nakoupíte zde

Postup přípravy

1Mléko s pomerančovou kůrou a vanilkovými zrníčky zahřejte těsně pod bod varu. Poté sundejte z plotny a přidejte máslo, míchejte, dokud se nerozpustí. Dejte stranou.

2Mouku, cukr, droždí a koření smíchejte v míse. Promíchejte. Poté přilijte zchladlé mléko, rozkvedlané vejce a hněťte dokud těsto nebude hladké, elastické, a když do něj píchnete prstem, vrátí se zpět do původního tvaru. Velkou mísu vymažte olejem a těsto, vytvarované do pravidelného bochánku, do ní vložte. Přikryjte čistou utěrkou a dejte kynout na teplé místo. Těsto by mělo kynout 90 - 120 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

3Po této době těsto vložte opět zadělávejte a během toho postupně přisypávejte nadrobno nasekané ořechy, či můžete přidat rozinky a jiné sušené ovoce.

4Menší plech s vysokým okrajem vymažte tukem. Z těsta vytvarujte 12 ks stejně velkých „buchtiček“ a naskládejte je do plechu. Přikryjte utěrkou a nechte opět kynout na teplém místě asi 45 minut.

5Těsně před pečením si z vody a mouky udělejte kašičku a pomocí zdobícího sáčku udělejte na houstičkách kříže. Nejlepší je jet vkuse a nedělat mezery.

6Troubu předehřejte na 210°C a pečte 20 minut, dokud houstičky nebudou krásně zlaté.

7Zatímco se pečou, v malém rendlíku rozehřejte 5 lžic zlatého sirupu (nebo medu). Jakmile hot cross buns vyndáte, potřete je pomocí mašlovačky sirupem. Pokud nemáte, nebo nechcete použít zlatý sirup či med, před pečením housky potřete rozkvedlaným vejcem.

Úplně nejlepší jsou za tepla (proto HOT cross buns! Servírujte s máslem, domácí marmeládou, lemon curd, slaným karamelem, nebo medem.

Dobrou chuť :)


tisk    Vytisknout recept  Sdílet

Všechny recepty s kořením Koření na perníčky
Všechny recepty s kořením Skořice mletá
Všechny recepty s kořením Vanilkový lusk PREMIUM
Všechny recepty s kořením Vanilkový lusk KLASIK

Zpět na začátek kuchařky
Díky cookies a práci s osobními údaji bude pro Vás prohlížení stránek ještě příjemnější!

Používáme je totiž k zajištění co možná nejlepší funkčnosti a k personalizaci obsahu našich webových stránek.

Kliknutím na tlačítko "Přijmout" souhlasíte s jejich využíváním a předáním údajů o chování na našem webu.
Více informací
cookie
cookie