Recepty

Tradiční jablečná žemlovka

Tradiční jablečná žemlovka

počet osob
4

čas přípravy
15 min. příprava
30 minut Pečení

obtížnost
jednoduché

druh jídla
Česko

Potřebujeme

10 rohlíků
750 ml mléka
2 - 3 jablka (záleží, jak jsou velká)
1 PL SKOŘICE
2 bílky
špetka soli
2 ČL KARDAMOMU
3 PL cukru moučka + na podávání
máslo

tuk na vymazání a polohrubá mouka na vysypání zapékací mísy

Skořice mletá nakoupíte zde
Kardamom mletý nakoupíte zde

Postup přípravy

1Rohlíky nakrájejte na centimetrová kolečka a dejte do velké mísy. Zalijte je mlékem a pořádně promíchejte, rohlíky se musí rovnoměrně nasáknout.

2Zapékací mísu vymažte tukem a vysypte polohrubou moukou. Troubu předehřejte na 180°C. 

3Jablka omyjte, zbavte jádřinců a nastrouhejte buďto na plátky, nebo nahrubo.

4Na dno mísy dejte 1/2 rohlíků a vařečkou, nebo lžící utlačte v kompaktní dno. Druhou vrstvu budou tvořit jablka. Ty pak posypejte rovnoměrně cukrem, skořící a kardamomem. Nakonec přijde zbytek rohlíků, ty zase utlačte, aby pak žemlovka držela pohromadě.

5Dejte péct asi na 30 minut, dokud rozhlíky nahoře nebudou zlatavé.

6Z bílků a soli ušlehejte pevný sníh. Těsně před koncem pečení ho navrstvěte na žemlovku a dejte na posledních 5 minut zapéct dozlatova.

Podávejte jemně pocukrované a přelité máslem:) Dobrou chuť!


tisk    Vytisknout recept  Sdílet

Všechny recepty s kořením Skořice mletá
Všechny recepty s kořením Kardamom mletý

Zpět na začátek kuchařky
Díky cookies a práci s osobními údaji bude pro Vás prohlížení stránek ještě příjemnější!

Používáme je totiž k zajištění co možná nejlepší funkčnosti a k personalizaci obsahu našich webových stránek.

Kliknutím na tlačítko "Přijmout" souhlasíte s jejich využíváním a předáním údajů o chování na našem webu.
Více informací
cookie
cookie