Na lepkavou sushi rýži:
600 g rýže na sushi (japonská krátkozrnná rýže)
100 ml rýžového octa
70 g cukru
špetka soli
Na balení rolek:
rolovací podložka na sushi
1 balení řasy nori
Na plnění rolek:
avokádo, salátová okurka, čerstvý tuňák či losos
K podávání:
kvalitní wasabi (nejlepší je z japonského prášku pravého wasabi, které si sami namícháte)
kvalitní sójová omáčka (např. Kikkoman)
nakládaný japonský růžový zázvor
1Rýži opatrně a pořádně propláchněte. Nasypte jí do hrnce a zalejte studenou vodou. Krouživými pohyby hýbejte hrncem, aby se z rýže vyplavil škrob. Tento postup opakujte až 10x, dokud nebude voda v podstatě čirá.
2Rýži zalejte znovu vodou tak, aby hladina vody byla cca 2 cm nad rýží. Rýži přiveďte prudce k varu, poté ztlumte na minimum a zakryjte hrnec pokličkou. Vařte 20 minut. Po celou dobu vaření pokličku neodkrývejte. Voda se z rýže musí úplně vyvařit.
3Rýži odstavte a nechte ještě 10-15 minut odpočinout a dojít.
4Do malého hrnce nalejte rýžový ocet a smíchejte jej s cukrem a solí. Na malém plameni směs zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Nechte vyhladnout.
5Odleželou rýži dejte do větší nekovové nádoby a provzdušněte jí. Opatrně do ní vmíchávejte octový nálev tak, aby se obalilo každé zrnko. Rýže začne octem lepkavět a získávat kyselkavou chuť. Postupně vmíchávejte a ochutnávejte. Nemusíte použít všechen nálev.
6Rýži přikryjte v nádobě potravinářskou fólií, aby neoschla a nechte jí vychladnout na pokojovou teplotu.
7Nakrájejte si suroviny na plnění na špalíčky. Okurky nakrájejte na hranolky, avokádo a ryby na plátky.
8Připravte si na pracovní plochu rolovací podložku na sushi, utěrku, misku s ledovou vodou, nakrájené suroviny, pláty řasy nori a vychladlou rýži.
9Plát řasy podélně rozkrojte. Pokud jste začátečníci a zjistíte, že se Vám rolky špatně rolují, můžete nechat řasu celou. Řasu položte lesklou stranou na rolovátko, přiložte spodní okraj ke spodnímu kraji. Navlhčete si ruku v míse s vodou, naberte hrst rýže a rozprostřete ho po celé ploše řasy. Pouze horní okraj nechte volný.
10Doprostřed rýže podélně položte rybu/zeleninu. U klasického japonského sushi zvaného hosomaki se používá vždy jen jeden druh suroviny na jeden váleček.
11Začněte rolovat řasu odspoda, jako by jste rolovali roládu. Podložka pokračuje rovně, řasa se roluje dovnitř. Při rolování trochu tlačte, aby vám vznikaly pevné rolky.
12Váleček rozkrojte na kousky široké cca 2 cm.
13Postupně ubalte a nakrájejte sushi ze všech surovin. Vyskládejte hezky na talíř a podávejte s kvalitní sójovou omáčkou, wasabi a nakládaným japonským růžovým zázvorem. Wasabi desinfikuje trávicí ústrojí a zázvor připravuje vaše chuťové buňy na následující druh sushi.
Itadakimasu!
Nakupujte v našem eshopu podle toho co máte rádi a co se chystáte vařit. Vy si nakupte suroviny, my Vám k nim dodáme koření.