Recepty

🇪🇸 Španělská empanada 3x jinak

 Španělská empanada 3x jinak

počet osob
4

čas přípravy
40 min. příprava
25 min. pečení

obtížnost
střední

druh jídla
Světová kuchyně

Potřebujeme

Těsto:
3 šálky hladké mouky
1/2 lžičky soli
2 vajíčka + 1 na potření
250 g másla
50 ml vody

Masová náplň:
rostlinný olej
500 g mletého hovězího masa
2 střední mrkve
1 cibule
1 plechovka drcených rajčat (400 g)
50 g rajčatového protlaku
50 ml vody
3 stroužky česneku
2 lžičky kořenící směsi Boloňka
sůl, pepř

Sýrovo-cibulová náplň:
1/2 cibule
100 g nivy
100 g parmazánu
200 g mozzarelly

Sladká náplň s kozím sýrem a malinami:
hrst malin
100 g kozího sýra
semínka z 1 vanilkového lusku
1 lžička cukru krystal
hrst sekaných mandlí

Vanilkový lusk PREMIUM nakoupíte zde
Boloňka nakoupíte zde
Pepř barevný do mlýnků nakoupíte zde
Vanilkový lusk KLASIK nakoupíte zde

Postup přípravy

1V míse smíchejte mouku, máslo, sůl a 2 vajíčka. Přidávejte po toškách vodu a zpracujte v kompaktní těsto. To si po zpracování rozdělte na poloviny a dejte chladit do lednice. Mezitím si připravte náplně:

2Masová směs: Ta zabere nejvíce času. Cibuli a mrkev očistěte a nakrájejte nadrobno. V hluboké pánvi na středním plameni na oleji zeleninu osmažte dozlatova. Přidejte maso a na silnějším plmeni nechte zatáhnout. Poté přidejte rajčata, protlak, vodu a koření. Nechte spolu provařit, dokud maso nezměkne. Na posledních 10 minut vaření přidejte protlačený česnek a dochuťte solí a pepřem.

3Sýrovo-cibulová náplň: Nakrájejte očištěnou polovinu cibule nadrobno. Sýry nastrouhejte a smíchejte s cibulí. Podle chuti dosolte a opepřete.

4Sladká náplň: V misce smíchejte kozí sýr, vanilková semínka, cukr a nasekané mandle.

5Těsto na empanady vytáhněte z lednice a rozválejte na pomoučené ploše na 0,5 cm tlustý plát. Vykrájejte kolečka s průměrem asi 12 cm.

6Do středu každého kola vložte lžíci směsi, kraje potřete dokola rozkvedlaným vajíčkem, překlopte poloviny k sobě a stlačte do podoby pirohů/kapsiček. Kraje pečlivě přitlačte k sobě, aby směs při pečení nevytekla.

7Takto vytvořené empanady skládejte na plech vyložený pečícím papírem. Po vrchu je před pečením potřete rozkvedlaným vajíčkem a pečte je v předehřáté troubě na 190°C 20 - 25 minut, dokud nechytnou zlatou barvu.

Podávejte ještě za tepla!

Dobrou chuť :)


tisk    Vytisknout recept  Sdílet

Všechny recepty s kořením Vanilkový lusk PREMIUM
Všechny recepty s kořením Boloňka
Všechny recepty s kořením Pepř barevný do mlýnků
Všechny recepty s kořením Vanilkový lusk KLASIK

Zpět na začátek kuchařky
Díky cookies a práci s osobními údaji bude pro Vás prohlížení stránek ještě příjemnější!

Používáme je totiž k zajištění co možná nejlepší funkčnosti a k personalizaci obsahu našich webových stránek.

Kliknutím na tlačítko "Přijmout" souhlasíte s jejich využíváním a předáním údajů o chování na našem webu.
Více informací
cookie
cookie