Špaldové čapátí (recept na 10 placek)
230 g celozrnné hladké špaldové mouky
1 PL olivového oleje nebo jiného rostlinného oleje
135 g vody
Dýňové karí
2 PL rostlinného oleje nebo ghí
1 cibule
1 malá hokkaido dýně
2 stroužky česneku, prolisované
125 g červené čočky
2 ČL koření Indie
1 ČL soli
200 ml smetany (případně rostlinné smetany)
voda
Recept na 10ks placek :
1Ze surovin vymíchejte nelepivé těsto.
2Přikryjte taškou/sáčkem a nechejte 30 minut odpočinout.
3Mezi tím si připravte rychlé a jednoduché dýňové karí.
Recept na dýňové karí:
1Červenou čočku propláchněte studenou vodou. Dejte do misky a zalejte čistou vodou tak, aby byla zarovno.
2Dýni umyjte, zbavte jadérek a nakrájejte na malé kostky.
3Ve větší pánvi si rozehřejte olej, přidejte nakrájenou cibuli a chvíli smažte. K cibuli přidejte dýni a krátce restujte.
4Zeleninu zasypejte kořením Indie a promíchejte. V momentě, kdy začne koření vonět, přidejte česnek a promíchejte.
5Osolte, přidejte namočenou čočku i s vodou a přilijte ještě asi 400 ml vody. Směs přikryjte a za občasného míchání vařte, dokud není dýně měkká.
6Dokud se karí vaří, dodělejte si čapátí.
7Těsto rozdělte na 10 stejných kousků a z každého vytvarujte kuličky.
8Dobře si rozehřejte pánev.
9Na dostatečně pomoučené desce si rozválejte z těsta tenké placky.
10Placky opékejte na dobře rozpálené pánvi nasucho. Ve chvíli, kdy se placka začne nafukovat, otočte a dělejte z druhé strany.
11Když je dýně měkká, přidejte do karí smetanu, promíchejte a máte hotovo. Dozdobit můžete semínky černého sezamu.
12Placky můžete na závěr potřít směsí roztopeného másla s prolisovaným česnekem a nasekanými bylinkami a solí. Placky jsou výborné i na druhý den, stačí je přikrýt potravinovou fólií.
Nakupujte v našem eshopu podle toho co máte rádi a co se chystáte vařit. Vy si nakupte suroviny, my Vám k nim dodáme koření.