Recepty

Špaldové čapátí a dýňové karí

Špaldové čapátí a dýňové karí

počet osob
4

čas přípravy
60 min. příprava

obtížnost
0

druh jídla
Ájurvédská kuchyně

Potřebujeme

Špaldové čapátí (recept na 10 placek)
230 g celozrnné hladké špaldové mouky
1 PL olivového oleje nebo jiného rostlinného oleje
135 g vody

Dýňové karí
2 PL rostlinného oleje nebo ghí
1 cibule
1 malá hokkaido dýně
2 stroužky česneku, prolisované
125 g červené čočky
2 ČL koření Indie
1 ČL soli
200 ml smetany (případně rostlinné smetany)
voda

Indie nakoupíte zde

Postup přípravy

Recept na 10ks placek :

1Ze surovin vymíchejte nelepivé těsto.

2Přikryjte taškou/sáčkem a nechejte 30 minut odpočinout. 

3Mezi tím si připravte rychlé a jednoduché dýňové karí.

Recept na dýňové karí:

1Červenou čočku propláchněte studenou vodou. Dejte do misky a zalejte čistou vodou tak, aby byla zarovno.

2Dýni umyjte, zbavte jadérek a nakrájejte na malé kostky.

3Ve větší pánvi si rozehřejte olej, přidejte nakrájenou cibuli a chvíli smažte. K cibuli přidejte dýni a krátce restujte.

4Zeleninu zasypejte kořením Indie a promíchejte. V momentě, kdy začne koření vonět, přidejte česnek a promíchejte.

5Osolte, přidejte namočenou čočku i s vodou a přilijte ještě asi 400 ml vody. Směs přikryjte a za občasného míchání vařte, dokud není dýně měkká.

6Dokud se karí vaří, dodělejte si čapátí.

7Těsto rozdělte na 10 stejných kousků a z každého vytvarujte kuličky.

8Dobře si rozehřejte pánev.

9Na dostatečně pomoučené desce si rozválejte z těsta tenké placky.

10Placky opékejte na dobře rozpálené pánvi nasucho. Ve chvíli, kdy se placka začne nafukovat, otočte a dělejte z druhé strany.

11Když je dýně měkká, přidejte do karí smetanu, promíchejte a máte hotovo. Dozdobit můžete semínky černého sezamu.

12Placky můžete na závěr potřít směsí roztopeného másla s prolisovaným česnekem a nasekanými bylinkami a solí. Placky jsou výborné i na druhý den, stačí je přikrýt potravinovou fólií.


tisk    Vytisknout recept  Sdílet

Všechny recepty s kořením Indie

Zpět na začátek kuchařky
Díky cookies a práci s osobními údaji bude pro Vás prohlížení stránek ještě příjemnější!

Používáme je totiž k zajištění co možná nejlepší funkčnosti a k personalizaci obsahu našich webových stránek.

Kliknutím na tlačítko "Přijmout" souhlasíte s jejich využíváním a předáním údajů o chování na našem webu.
Více informací
cookie
cookie