4 filety ze sumce
BAREVNÝ PEPŘ DO MLÝNKU nebo PEPŘ TŘÍ BAREV
sůl
Trojobal
hladká mouka
vejce
3 čerstvé rohlíky
2 ČL KOPRU nebo PETRŽELE
Salát
1/2 kg malých červených brambor
2 svazky červených ředkviček
1 svazek jarní cibulky
1 větší červená cibule
2 malé kelímky zakysané smetany
1 PL plnotučné hořčice
sůl
BAREVNÝ PEPŘ DO MLÝNKU nebo PEPŘ TŘÍ BAREV
1 ČL CITRONOVÉ KŮRY
1/2 dcl olivového oleje
šťáva z půlky citronu
Pepř barevný do mlýnků nakoupíte zde
Libeček nakoupíte zde
Kopr nakoupíte zde
Petržel list nakoupíte zde
Citronová kůra drcená nakoupíte zde
Pepř tří barev nakoupíte zde
DEN PRVNÍ
1Filety ze sumce nasolte, pokapejte citronovou šťávou a posypejte čerstvě namletým pepřem z mlýnku. Zabalte do potravinářské fólie a dejte do ledničky.
2Brambory i ředkvičky nakrájejte podélně na čtvrtky, jarní cibulku nadrobno, cibuli na kolečka. Vše vložte do pékáče, polijte olivovým olejem, posolte, posypejte čerstvě namletým pepřem z mlýnku a dobře promíchejte.
3Dejte bez víka péct do vyhřáté trouby na 160 °C asi 45 minut. Občas promíchejte. Po upečení přesypejte do mísy a nechte vychladnout.
4Smíchejte smetanu s hořčicí, pepřem a citronovou kůrou i šťávou. Vše dobře vmíchejte do vychladlých upečených brambor. Přikryjte a dejte do druhého dne odležet do lednice.
DEN DRUHÝ
5Rybu vytáhněte z lednice a dostaňte ji na pokojovou teplotu. Rohlíky natrhejte nahrubo, rozmixujte na jemnou strouhanku a pak do ní vmíchejte kopr nebo petržel. Skvělý je i libeček. Záleží na vaší chuti.
6Rozehřejte plochou pánev s menší vrstvou sádla a sumce začněte obalovat v trojobalu. Mouka, vyšlehané vejce a čerstvá strouhanka s bylinkami.
7Smažte jen asi 2 minuty z obou stran. Pak potřete sumce přepuštěným máslem a dejte ještě dojít na 10 minut do rozehřáté trouby na 150 °C v připraveném pekáčku vyloženým pečícím papírem.
8Salát dochuťte v případě potřeby solí, citronem a čerstvě nasekanou petrželí.
Leč se zdá složitý, toto je velice jednoduchý recept i na štědrovečerní rybu. Je od mého velice dobrého maďarského kamaráda a přítele Norberta Vala. Zajímavá je úprava salátu s pečenými bramborami namísto vařených. I výměna kapra za sumce vás může okouzlit. V Maďarsku je vánoční ryba i salát velice podobný tomu našemu českému. Ale tento tip na letošní Vánoce vás určitě zaujme a jistě vám bude chutnat. Dobrou chuť! Davídek
Nakupujte v našem eshopu podle toho co máte rádi a co se chystáte vařit. Vy si nakupte suroviny, my Vám k nim dodáme koření.