1,5 kg falešné svíčkové
3 balíčky mražené zeleninové směsi pod svíčkovou
3 střední cibule
1 ČL koření DIVOČINA
1 ČL koření SVÍČKOVÁ NA SMETANĚ
2 PL plnotučné hořčice
2 PL pomerančového džemu nebo marmelády
2 kelímky smetany ke šlehání
1 banán
mléko
máslo
2 citrony
2 dcl suchého červeného vína
slanina
sůl
DEN PRVNÍ
1Maso zbavte blan a přebytečného tuku. Slaninu nakrájejte na asi centimetrové špalíky, prošpikujte s ní maso. Maso prosolte hrstí soli a vetřete do něj koření DIVOČINA.
2Cibuli nasekejte nahrubo, dejte do pekáče a promíchejte se zeleninou. Maso vložte do pekáče, překryjte zeleninou a zalijte červeným vínem.
DEN DRUHÝ
3Rozpalte pánev, maso zprudka zatáhněte ze všech stran a dejte zpět do pekáče.
4V mezičase v hrnci na kousku másla začněte restovat zeleninu do zlatova. Pak přidejte meruňkový džem, hořčici, víno z pekáče, citron nakrájený na čtvrtky a koření SVÍČKOVÁ NA SMETANĚ.
5Orestovanou zeleninu nasypejte na maso v pekáči a přilijte hrnek vody. Pak přiklopte víkem a duste v troubě na 140 °C do měkka. Může to být klidně i 3 hodiny.
6Když je maso měkké, pečenou zeleninu vložte zpátky do hrnce. Citrony vytáhněte, přilijte mléko, šlehačku, citronovou štávu a přidejte banán. Omáčku rozmixujte tyčovým mixérem úplně do hladka, zřeďte mlékem na požadovanou hustotu omáčky.
7Omáčku přiveďte k varu, vypněte a nechte ještě několik minut odstát. Znova dochuťte do sladko-kyselé chuti (cukr, citron, případně worchester).
8Maso nakrájejte na tenké plátky a podávejte s omáčkou a domácím karlovarským knedlíkem.
Možná se vám zdá tento recept šílený, barbarský, ale toto není tradiční svíčková. Klasický recept na svíčkovou na smetaně na našich stránkách určitě také najdete. Tento recept je vlastní, který vařím už více jak 10 let doma, na svatbách a rodinných oslavách a má obrovský úspěch. Recept je velice jednoduchý, chuť omáčky opravdu zajímavá, zcela netradiční a přesto jíte svíčkovou na smetaně. Ovocné tóny v kombinaci se svěží chutí citronu,lehká hořkost po pomerančovém džemu a šťavnatým masem dá této omáčce zcela jiný rozměr. Zkuste si také uvařit naše české národní jídlo trochu jinak. Budete mile převapeni, co dokáže ovoce v klasické českém jídle.
Přeji všem dobrou chuť!
Davídek
Nakupujte v našem eshopu podle toho co máte rádi a co se chystáte vařit. Vy si nakupte suroviny, my Vám k nim dodáme koření.