400 g hladké mouky
260 g škvarků
1 kostka droždí
1 a ½ PL sádla
2 žloutky
2 ČL soli
2 špetky cukru
180 ml mléka
kmín na posypání
Kmín český celý nakoupíte zde
Kmín český mletý nakoupíte zde
Kmín český drcený nakoupíte zde
1Nejdříve si připravte kvásek. Do misky dejte 2 lžíce teplého mléka (když do něj dáte prst, mělo by být tak akorát), rozdrobte do něj droždí, přidejte cukr a lžíci hladké mouky. Suroviny promíchejte a nechte cca 15 minut odležet, aby vzešel kvásek.
2Do velké mísy prosejte mouku, přidejte kvásek, mléko, žloutky, sádlo a sůl. Část škvarků (asi 60 g) nakrájejte na kousky, zbytek rozmixujte a vše přidejte do směsi. Pořádně promíchejte a vypracujte těsto. Na teplém místě jej nechte asi hodinu a půl kynout.
3Jakmile těsto nakyne, dejte ho na moukou poprášený vál a vyválejte ho tak, aby mělo na výšku přibližně 1,5 cm. Z takto připraveného těsta pak vykrajujte pomocí skleničky kolečka a rozprostřete je na plech vyložený pečícím papírem.
4Pagáče přejeďte rádýlkem či vidličkou do mřížky, potřete je vajíčkem a posypte kmínem (můžete na ně dát cokoli, co máte rádi - sezamová semínka, mák atd.). Nechte ještě asi 15 minut kynout a následně pečte cca 20 minut na 180 °C dozlatova.
Nakupujte v našem eshopu podle toho co máte rádi a co se chystáte vařit. Vy si nakupte suroviny, my Vám k nim dodáme koření.