Těsto
75 g rozpuštěného másla
45 g cukru krystal
špetka soli
1 lžička kardamomu
250 ml plnotučného mléka
20 g čerstvých kvasnic
cca 370 g hladké mouky
Náplň
75 g rozpuštěného másla
45 g cukru krystal
1 vrchovatá lžíce skořice
1/2 lžičky kardamomu
Poleva
4 vrchovaté lžíce moučkového cukru
1 lžíce hustého bílého řeckého jogurtu
pár kapek dobrého rumu
1 lžička citronové šťávy
1Ve velké míse smíchejte máslo, sůl, cukr a kardamom.
2Mléko ohřejte, aby bylo vlažné, rozdrobte do něj kvasnice a míchejte dokud se nerozpustí. Pak mléko vlijte do tekuté směsi.
3Postupně přidávejte mouku a zpracujte do mírně lepivého těsta. Přidávejte ale opravdu postupně, každá mouka saje jinak a je potřeba aby těsto nebylo suché, mělo by se trochu lepit ještě na stěny mísy. Přikryjte mísu utěrkou a nechejte v teple kynout asi hodinu, až 2 (V této fázi můžete zvolit, že proces přerušíte, těsto dáte kynout do lednice a doděláte šneky další den. V takovém případě ale použijte pouze 2/3 kvasnic z receptu.)
4Připravte si náplň. Smíchejte všechny suroviny a nechejte asi 1/2 hodiny odstát, aby máslo trochu ztuhlo a dobře se roztíralo.
5Z těsta vyválejte plát o velikosti cca 50x35 cm a rozetřete na něj náplň.
6Těsto stočte po jeho delší straně do rolády a nakrájejte na jednotlivé šneky asi 3,5 - 4cm široké.
7Koláčovou formu o průměru 24cm vyložte pečícím papírem a naskládejte do ní šneky. Budou dost daleko od sebe, ale nakynou. Přikryjte je utěrkou a nechejte v teple ještě asi hodinu kynout.
8Troubu předehřejte na 200°C a pečte asi 20 minut. Šneci by měli být krásně zlatí na povrchu, ale špejle z nich musí vyjít suchá a čistá.
9Šneky nechejte minimálně 1/2 hodinu vychladnout. Mezitím si vyrobte polevu.
10Všechny suroviny na polevu smíchejte do hladké pasty. Pokud chcete polevu hustší, přidejte cukr.
11Vychladnuté šneky polijte a nechejte zcela vychladnout.
Poté baštěte! :))
Nakupujte v našem eshopu podle toho co máte rádi a co se chystáte vařit. Vy si nakupte suroviny, my Vám k nim dodáme koření.