150 g brambor
500 g bílé chlebové mouky
3 lžičky mořské soli
2 lžičky čerstvého droždí nebo 1 lžička sušeného
225 ml vody
4 lžičky olivového oleje
1Oloupejte brambory a uvařte je ve slané vodě do měkka, slijte vodu a vidličkou nebo mixérem rozmixujte. Můžete použít i bramborovou kaši z předešlého dne, jen dejte pozor jestli není příliš krémová, pak uberte trochu vody.
2Smíchejte mouku, sůl a brambory v míse. Nadrobte nebo nasypte droždí do sklenice s vodou a rozpusťte. Do mouky přidejte olej, droždí s vodou a vypracujte těsto vařečkou nebo v robotu. Pak těsto vyklopte na čistou pracovní plochu a ještě 10 minut, nebo dokud nedosáhnete požadované konzistence, hněťte ručně. Požadovaná konzistence znamená, že když těsto vezmete do rukou a napnete ho proti světlu, netrhá se, ale stane se průsvitným a pružným.
3Umístěte ho do olejem vymazané mísy na teplé místo, přikryjte a nechte kynout 60 - 80 minut nebo dokud nezdvojnásobí objem.
4Vyklopte těsto na pracovní plochu, rozdělte na polovinu. Z každé poloviny vyválejte obdélník, který opět zarolujte do válce, ten ještě válejte od středu ke stranám, aby se prodloužil, také se vrstvy více propojí, jen dejte pozor, aby se vám vešel do trouby.
5Umístěte obě bagety na lehce vymazaný plech, přikryjte utěrkou a nechte ještě kynout dalších 50 - 60 minut.
6Předehřejte troubu na 230°C a na dno umístěte menší pekáč. Než dáte bagety péct, lehce je pomoučte a udělejte ostrým nožem sérii příčných řezů.
7Umístěte plech s bagetami do středu trouby a do spodního plechu hoďte pár kostek ledu nebo studenou vodu, aby vytvořili páru a těsto lépe rostlo. Jinak předčasně upečená kůrka, zamezí růstu těsta. Pečte 35 minut, v polovině plech otočte, aby zlátly rovnoměrně.
Dobrou chuť: )
Nakupujte v našem eshopu podle toho co máte rádi a co se chystáte vařit. Vy si nakupte suroviny, my Vám k nim dodáme koření.