500g hladké mouky
20g droždí
špetka cukru
160ml vlažné vody
100ml mléka
9 PL panenského olivového oleje
rozmarýn
2 čl sušeného česneku
sůl
1Připravte si kvásek. Mléko nahřejte, aby bylo teplé, ale ne horké (pokud byste dali do horkého mléka droždí, tak byste zabili kvasinky a těsto by vám nevykynulo).
2Do teplého mléka přidejte rozdrobené droždí. Poprašte moukou, přidejte špetku cukru a nechte kvásek zdvojnásobit svůj objem.
3Do mísy dejte mouku, kvásek, sůl, sušený česnek, 2 lžíce olivového oleje, vodu a zadělejte těsto.
4Těsto zpracovávejte nejméně 10 minut. Občas jím tlučte o pracovní desku, dokud těsto nebude pořádně zpracované. Správně zpracované těsto poznáte tak, že se nelepí a je vláčné. Pokud se těsto stále lepí, přidejte trochu mouky. Naopak pokud je moc tuhé, přidejte trochu vody.
5Z vypracovaného těsta udělejte kouli a dejte ji do mísy vytřené olejem. Těsto nechejte nejméně hodinu kynout.
6Nakynuté těsto rozdělte na menší kousky a rukama utvořte asi půl centimetrové tlusté placky. Špičkami prstů do nich udělejte důlky. bohatě potřete olivovým olejem a posypejte čerstvým rozmarýnem
7Hotové placky pečeme 20 - 35 minut v předehřáté troubě na 200 °C až jsou placky zlatohnědé a krásně křupavé. Hotové placky doporučujeme potřít česnekem.
Nakupujte v našem eshopu podle toho co máte rádi a co se chystáte vařit. Vy si nakupte suroviny, my Vám k nim dodáme koření.