1 kg hovězího krku
2 mrkve
1 petržel
1 cibule
2 BOBKOVÉ LISTY
1 ČL PEPŘ ČERNÝ CELÝ
1 ČL LIBEČKU
1 ČL NOVÉHO KOŘENÍ
sůl
omáčka
10 dkg špeku
2 mrkve
2 petržele
2 větší cibule
8 PL rajského protlaku
1 PL VEGE-RAJČÁTKA
2 ČL koření RAJSKÁ
2 PL cukru
2 litry hovězího vývaru z uvařeného masa
kousek másla
půl citronu
sůl
Domácí kynuté knedle:
1 kg polohrubé mouky
1 dcl mléka + 1 dcl mléka do kvásku
1 kostka droždí
2 PL soli
1 ČL cukru
Rajská nakoupíte zde
Vege - rajčátka nakoupíte zde
Bobkový list celý nakoupíte zde
Pepř černý celý nakoupíte zde
Nové koření celé nakoupíte zde
Libeček nakoupíte zde
1Maso vložte do hrnce, zalejte vodou a přiveďte k varu, dokud se nezačne vytvářet pěna.
2Všechnu vodu vylejte, opláchněte hrnec, maso a znovu zalejte vodou.
3Přidejte zeleninu, koření, sůl a nechte jen lehce probublávat s mírně odklopenou poklicí. Vodu průběžně dolévejte.
4Když je maso měkké, vývar sceďte. Maso nakrájejte na plátky a uchovejte v teple.
Rajská omáčka
1Špek nakrájejte na kostičky a restujte dokud se nevyškvaří na tuk.
2Mrkev a petržel nakrájejte na kostky a cibuli na hrubé plátky.
3Do vyškvařené slaniny přidejte kousek másla, mrkev, petržel a restujte do zlatova. Pak přidejte cibuli, rajčatový protlak koření RAJSKÁ a VEGE-RAJČÁTKA. Lehce osolte, zalejte vývarem, který máte z vařeného masa. Dejte do pekáče, přiklopte víkem a pečte ve vyhřáté troubě na 160 °C asi 40 minut,
4Jakmile je zelenina měkká, tak ji rozmixujte do hladka, dořeďte vývarem na požadovanou konzistenci, zjemněte kouskem másla, doslaďte cukrem, přidejte citronovou šťávu a ještě chvíli povařte.
Domácí kynuté knedle:
5Z vlažného mléka, droždí a cukru udělejte kvásek.
6Do polohrubé mouky přidejte sůl, kvásek a přilévejte půl na půl mléko a vodu.
7Vypracujte těsto. Vytvořte válečky-knedlíky, potřete olejem a nechte v teple nakynout.
8V parním hrnci nebo na parním nástavci vařte 35 minut.
9Po uvaření knedle propíchejte a nechte odpočinout.
Podávejte s domácím houskovým knedlíkem a vařeným hovězím masem nakrájeným na plátky.
Prvotřídní klasická česká omáčka. Receptů na rajskou jsou tisíce. Můj recept je výjimečný svou jednoduchostí, silnou chutí a použitím naší směsi Rajská. Neznám moc firem, které mají ve svém sortimentu podobnou směs. Žádné lovení kuliček, skořice a bobkového listu, žádné složité pasírování zeleniny. Tuto svou kořenící směs považuji za jednu z nejlepších, kterou jsem kdy namíchal. Dodá rajské omáčce tu pravou autentičnost a omáčka je prostě dokonale dochucená. Vyzkoušejte a sami zjistíte, že nahrazení tradičního postupu někdy přenese vaše jídlo do úplně jiné dimenze.
Dobrou chuť Davídek
Nakupujte v našem eshopu podle toho co máte rádi a co se chystáte vařit. Vy si nakupte suroviny, my Vám k nim dodáme koření.