Recepty

Rajská omáčka s vařeným hovězím a domácím houskovým knedlíkem

Rajská omáčka s vařeným hovězím a domácím houskovým knedlíkem

počet osob
4

čas přípravy
230 min. příprava
180 min. vaření masa
50 min. vaření omáčky

obtížnost
jednoduché

druh jídla
Česko

Potřebujeme

1 kg hovězího krku
2 mrkve
1 petržel
1 cibule
2 BOBKOVÉ LISTY
1 ČL PEPŘ ČERNÝ CELÝ
1 ČL LIBEČKU
1 ČL NOVÉHO KOŘENÍ
sůl

omáčka
10 dkg špeku
2 mrkve
2 petržele
2 větší cibule
8 PL rajského protlaku
1 PL VEGE-RAJČÁTKA
2 ČL koření RAJSKÁ
2 PL cukru
2 litry hovězího vývaru z uvařeného masa
kousek másla
půl citronu
sůl

Domácí kynuté knedle:
1 kg polohrubé mouky
1 dcl mléka + 1 dcl mléka do kvásku
1 kostka droždí
2 PL soli
1 ČL cukru

Rajská nakoupíte zde
Vege - rajčátka nakoupíte zde
Bobkový list celý nakoupíte zde
Pepř černý celý nakoupíte zde
Nové koření celé nakoupíte zde
Libeček nakoupíte zde

Postup přípravy

1Maso vložte do hrnce, zalejte vodou a přiveďte k varu, dokud se nezačne vytvářet pěna.

2Všechnu vodu vylejte, opláchněte hrnec, maso a znovu zalejte vodou.

3Přidejte zeleninu, koření, sůl a nechte jen lehce probublávat s mírně odklopenou poklicí. Vodu průběžně dolévejte.

4Když je maso měkké, vývar sceďte. Maso nakrájejte na plátky a uchovejte v teple.

Rajská omáčka

1Špek nakrájejte na kostičky a restujte dokud se nevyškvaří na tuk.

2Mrkev a petržel nakrájejte na kostky a cibuli na hrubé plátky.

3Do vyškvařené slaniny přidejte kousek másla, mrkev, petržel a restujte do zlatova. Pak přidejte cibuli, rajčatový protlak koření RAJSKÁ a VEGE-RAJČÁTKA. Lehce osolte, zalejte vývarem, který máte z vařeného masa. Dejte do pekáče, přiklopte víkem a pečte ve vyhřáté troubě na 160 °C asi 40 minut,

4Jakmile je zelenina měkká, tak ji rozmixujte do hladka, dořeďte vývarem na požadovanou konzistenci, zjemněte kouskem másla, doslaďte cukrem, přidejte citronovou šťávu a ještě chvíli povařte.

Domácí kynuté knedle:

5Z vlažného mléka, droždí a cukru udělejte kvásek.

6Do polohrubé mouky přidejte sůl, kvásek a přilévejte půl na půl mléko a vodu.

7Vypracujte těsto. Vytvořte válečky-knedlíky, potřete olejem a nechte v teple nakynout.

8V parním hrnci nebo na parním nástavci vařte 35 minut.

9Po uvaření knedle propíchejte a nechte odpočinout.

Podávejte s domácím houskovým knedlíkem a vařeným hovězím masem nakrájeným na plátky.

Prvotřídní klasická česká omáčka. Receptů na rajskou jsou tisíce. Můj recept je výjimečný svou jednoduchostí, silnou chutí a použitím naší směsi Rajská. Neznám moc firem, které mají ve svém sortimentu podobnou směs. Žádné lovení kuliček, skořice a bobkového listu, žádné složité pasírování zeleniny. Tuto svou kořenící směs považuji za jednu z nejlepších, kterou jsem kdy namíchal. Dodá rajské omáčce tu pravou autentičnost a omáčka je prostě dokonale dochucená. Vyzkoušejte a sami zjistíte, že nahrazení tradičního postupu někdy přenese vaše jídlo do úplně jiné dimenze.

Dobrou chuť Davídek


tisk    Vytisknout recept  Sdílet

Všechny recepty s kořením Rajská
Všechny recepty s kořením Vege - rajčátka
Všechny recepty s kořením Bobkový list celý
Všechny recepty s kořením Pepř černý celý
Všechny recepty s kořením Nové koření celé
Všechny recepty s kořením Libeček

Zpět na začátek kuchařky
Díky cookies a práci s osobními údaji bude pro Vás prohlížení stránek ještě příjemnější!

Používáme je totiž k zajištění co možná nejlepší funkčnosti a k personalizaci obsahu našich webových stránek.

Kliknutím na tlačítko "Přijmout" souhlasíte s jejich využíváním a předáním údajů o chování na našem webu.
Více informací
cookie
cookie