500 g polohrubé mouky
500 g hladké mouky
250 g másla
200 g cukru krupice
Zrníčka z jednoho vanilkového lusku
70 g čerstvého droždí
4 - 6 žloutků (podle jejich velikosti)
lžička soli
2 lžíce rumu
lžička citronové kůry
1/2 lžičky fenyklu
1/2 lžičky anýzu
vlažné mléko (množství podle potřeby, pokaždé je to jinak)
vajíčko na potření okrajů
Náplně:
Tvarohová - 500 g plnotučného tvarohu
lžíce másla
2 žloutky
špetka muškátového oříšku
špetka kurkumy
cukr podle chuti
lžíce rumu
1/2 sáčku vanilkového pudingu
20 ml citronové šťávy
1/2 lžičky citronové kůry
pevný sníh ze 2 bílků
(smetana podle potřeby)
Maková - 500 g čerstvého mletého máku
mléko
špetka soli
cukr podle chuti
lžíce másla
lžíce kakaa
lžíce rumu
lžička skořice
Skořice mletá nakoupíte zde
Vanilkový lusk PREMIUM nakoupíte zde
Kardamom mletý nakoupíte zde
Anýz mletý nakoupíte zde
Fenykl mletý nakoupíte zde
Hřebíček mletý nakoupíte zde
Citronová kůra mletá nakoupíte zde
Kurkuma nakoupíte zde
Muškátový ořech mletý nakoupíte zde
Vanilkový lusk KLASIK nakoupíte zde
1Nechejte vzejít kvásek.
2Ingredience na těsto smíchejte a nakonec vlijte kvásek. Uhnětejte hladké těsto, přikryjte utěrkou a nechejte na teplém místě kynout asi hodinu.
3Po vykynutí těsto ještě před dalším zpracováním trochu rukama promněte. Poté z něho ukrajujte malé kousky, ze kterých tvarujte kulaté placičky menši než dlaň (vykynou). Ty pak doprostřed mazejte jednotlivými náplněmi. Vždy nechte 1cm od kraje volný, aby vznikl pěkný okraj.
Náplň tvarohová:
Všechny suroviny (kromě smetany) smíchejte do hladkého krému. Pokud je náplň příliš hustá, nařeďte ji lžící smetany.
Náplň maková:
Mák spařte vařícím mlékem, aby vznikla řidší kaše a 3 minuty ho v mléce povařte do zhoustnutí. Přidejte ostatní ingredience a pokud je směs příliš hustá, nařeďte ji opět lžící smetany.
Náplň ořechová:
Ořechy namelte a uvařte v mléce, podle potřeby oslaďte cukrem, nebo medem.
Náplň jablečná:
Uvařená jablka se skořicí rozmixujte na pyré a podle potřeby doslaťe medem. Můžete přidat i rozinky.
4Takto připravené koláče nechejte ještě asi 30 miniut kynout. Poté jim okraje potřete rozšlehaným vejcem a na vymaštěném plechu je pečte na 180°C dozlatova.
Před podáváním je nechte úplně vychladnout, případně je můžete nazdobit rozinkami a oříšky.
Dobrou chuť!
Nakupujte v našem eshopu podle toho co máte rádi a co se chystáte vařit. Vy si nakupte suroviny, my Vám k nim dodáme koření.