cca 20 zralých rajčat (záleží na velikosti)
2 vetší cibule
1 palice česneku
1 ČL tymiánu
1 ČL oregana
2 ČL kořenící směsi Pikant
špetka kořenící směsi Garlic Pepper
sůl
olivový olej
cca 0,5 l - 1 l zeleninového či drůbežího vývaru (záleží, jak hustou polévku chcete)
cukr (dle chuti)
1 kelímek krémové smetany do omáček, např. Kunín (200 ml)
Tymián nakoupíte zde
Oregano nakoupíte zde
Garlic Pepper nakoupíte zde
Aglio olio e peperoncino nakoupíte zde
1Rajčata umyjte a rozkrojte na půlky. Cibuli oloupejte a opět rozkrojte na dvě poloviny. Palici česneku rozkrojte napůl (neloupejte).
2Předehřejte si troubu na 200 °C na horní a spodní ohřev.
3Připravte si hlubší plech o velikosti cca 35x43 cm (ten byste měli mít pokrytý rajčaty). Naskládejte do něj rajčata rozkrojenou stranou nahoru, cibuli a česnek tak, aby se jednotlivé suroviny nepřekrývaly. Polijte olivovým olejem, osolte a posypejte kořením.
4Pečte 20 minut.
5Poté vyndejte plech, rajčata i cibuli obraťte a dejte znovu do trouby na dalších 20 minut (pokud můžete, přepněte na režim s ventilátorem).
6Jakmile je zelenina upečená, česnek dejte bokem a zbylé suroviny (včetně šťávy ze zeleniny) dejte do hrnce. Upečený česnek zbavte slupek (vymáčkněte jednotlivé stroužky) a přidejte k zelenině v hrcni. Rozmixujte dohladka (např. tyčovým mixérem).
7Přidejte smetanu, vývar (množství volte podle požadované hustoty polévky), cukr a případně dochuťte solí a kořením.
8Dobře promíchejte, pár minut provařte a odstavte.
Polévku můžete při podávání ozdobit olivovým olejem, zakysanou smetanou a sušenými rajčaty. Výborně poslouží i sýr (např. mozzarella) a čerstvé bylinky.
Pokud máte rádi pikantní jídla, můžete přidat špetku kořenící směsi Harissa.
Nakupujte v našem eshopu podle toho co máte rádi a co se chystáte vařit. Vy si nakupte suroviny, my Vám k nim dodáme koření.