Recepty

Polévka z pečených rajčat

Polévka z pečených rajčat

počet osob
6

čas přípravy
15 min. příprava
40 min. pečení

obtížnost
jednoduché

druh jídla
Polévky

Potřebujeme

cca 20 zralých rajčat (záleží na velikosti)
2 vetší cibule
1 palice česneku
1 ČL tymiánu
1 ČL oregana
2 ČL kořenící směsi Pikant
špetka kořenící směsi Garlic Pepper
sůl
olivový olej
cca 0,5 l - 1 l zeleninového či drůbežího vývaru (záleží, jak hustou polévku chcete)
cukr (dle chuti)
1 kelímek krémové smetany do omáček, např. Kunín (200 ml)

Tymián nakoupíte zde
Oregano nakoupíte zde
Garlic Pepper nakoupíte zde
Aglio olio e peperoncino nakoupíte zde

Postup přípravy

1Rajčata umyjte a rozkrojte na půlky. Cibuli oloupejte a opět rozkrojte na dvě poloviny. Palici česneku rozkrojte napůl (neloupejte).

2Předehřejte si troubu na 200 °C na horní a spodní ohřev.

3Připravte si hlubší plech o velikosti cca 35x43 cm (ten byste měli mít pokrytý rajčaty). Naskládejte do něj rajčata rozkrojenou stranou nahoru, cibuli a česnek tak, aby se jednotlivé suroviny nepřekrývaly. Polijte olivovým olejem, osolte a posypejte kořením.

4Pečte 20 minut.

5Poté vyndejte plech, rajčata i cibuli obraťte a dejte znovu do trouby na dalších 20 minut (pokud můžete, přepněte na režim s ventilátorem).

6Jakmile je zelenina upečená, česnek dejte bokem a zbylé suroviny (včetně šťávy ze zeleniny) dejte do hrnce. Upečený česnek zbavte slupek (vymáčkněte jednotlivé stroužky) a přidejte k zelenině v hrcni. Rozmixujte dohladka (např. tyčovým mixérem).

7Přidejte smetanu, vývar (množství volte podle požadované hustoty polévky), cukr a případně dochuťte solí a kořením.

8Dobře promíchejte, pár minut provařte a odstavte.

Polévku můžete při podávání ozdobit olivovým olejem, zakysanou smetanou a sušenými rajčaty. Výborně poslouží i sýr (např. mozzarella) a čerstvé bylinky.

Pokud máte rádi pikantní jídla, můžete přidat špetku kořenící směsi Harissa.


tisk    Vytisknout recept  Sdílet

Všechny recepty s kořením Tymián
Všechny recepty s kořením Oregano
Všechny recepty s kořením Garlic Pepper
Všechny recepty s kořením Aglio olio e peperoncino

Zpět na začátek kuchařky
Díky cookies a práci s osobními údaji bude pro Vás prohlížení stránek ještě příjemnější!

Používáme je totiž k zajištění co možná nejlepší funkčnosti a k personalizaci obsahu našich webových stránek.

Kliknutím na tlačítko "Přijmout" souhlasíte s jejich využíváním a předáním údajů o chování na našem webu.
Více informací
cookie
cookie