200 g rýže
200 g hnědo-zelené čočky
1 lžička tobolek KARDOMONU
1 lžička soli
8 lžic olivového oleje
šťáva z 1 a 1/2 citronu
1/2 lžičky MLETÉHO ŘÍMSKÉHO KMÍNU
1/2 lžičky KURKUMY
1/2 lžičky CAYENSKÉHO CHILLI
1 lilek
1/2 okurky
1/2 červené cibule
1 zralé avokádo
100 g špenátu
1 hrst čerstvé máty
20 půlek meruněk
pepř
bílý jogurt
pistáciové ořechy nasekané nahrubo
Kmín římský mletý nakoupíte zde
Kurkuma nakoupíte zde
Chilli cayenské nakoupíte zde
Kardamom celý nakoupíte zde
Pepř barevný do mlýnků nakoupíte zde
1Rýži a čočku propláchněte a spolu s kardamomem a solí vložte do 1 litru vody do hrnce, přikryjte a přiveďte k varu. Pak na nízký výkon vařte asi 30 minut, až bude rýže měkká, čočka na skus a voda se vstřebá. Odložte vychladnout.
2Mezitím dejte polovinu oleje, šťávu z 1 citronu, koření a špetku soli do mísy. Lilek nakrájejte na kousky velikosti sousta, přidejte do mísy s marinádou, promíchejte, aby se pokryl marinádou, a přesuńte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte ve vyhřáté troubě na 200°C asi 25 - 30 minut dozlatova. Dejte stranou vychladnout.
3V mezičase nakrájejte okurku na plátky, cibuli na tenké plátky, avokádo vydlabte a nakrájejte na kostky, a špenát, mátu a meruňky nakrájejte nahrubo.
4Rýži s čočkou dejte do mísy , přidejte zbylý olej, šťávu z 1/2 citronu a promíchejte. Přidejte pečený lilek a ostatní ingredience, podle chuti osolte, opepřete a promíchejte.
Servírujte s jogurtem a pistáciemi.
Dobrou chuť :)
Nakupujte v našem eshopu podle toho co máte rádi a co se chystáte vařit. Vy si nakupte suroviny, my Vám k nim dodáme koření.