Pečená husa:
1 celá husa nebo jen husí stehna
4 cibule
FENYKL CELÝ
KMÍN DRCENÝ
jablko
1 dcl jablkového džusu
Moravské hlávkové zelí:
1 větší hlávka bílého zelí
1 větší cibule
sádlo
ocet
cukr
sůl
1 ČL DRCENÝ KMÍN
1 syrový oloupaný brambor
1 PL hladké mouky
DEN PRVNÍ
1Cibuli očistěte, nakrájejte nahrubo a dejte do pekáče nebo na velký plech.
2Husu důkladně nasolte, sůl pořádně vetřete do kůže. Celou husu posypejte DRCENÝM KMÍNEM a dejte ji do pekáče nebo na plech s cibulí. Přikryjte víkem nebo alobalem a dejte do chladu odpočívat.
DEN DRUHÝ
3Do břišní dutiny husy dejte na osminky nakrajené jablko bez jádřince se špetkou CELÉHO FENYKLU. Zbytkem FENYKLU posypejte cibuli, podlijte jablkovým džusem. Přiklopte a pečte na 140 °C nejméně čtyři hodiny. Doba pečení "doměkka" závisí na velikosti husy a teplotě, kterou nastavíte. Zpravidla pomalým pečením docílíte toho, že se husa zbytečně nespeče, nebude vysušená a bude mít intenzivnější chuť. Maso nesmí být tuhé a musí "odpadávat od kosti".
4Cibuli do jíšky zbavte slupek a nakrájejte na drobno.
5Hlávkové zelí očistěte, zbavte košťálu, nakrájejte na tenké nudličky a spařte vařící vodou. Dejte do hrnce, podlijte hrnkem vody, posolte a duste cca 30 minut do měkka.
6Na lžíci sádla orestujte cibuli do růžova. Přidejte DRCENÝ KMÍN, mouku a strouhaný brambor. Přilijte hrnek vody, dobře promíchejte a cibulovou jíšku dejte do uvařeného zelí. Povařte ještě 5 minut. Dochuťte cukrem a octem do sladkokyselé chuti.
7Když je husa měkká, odklopte víko a slijte výpek. Husu nechte v troubě (na horkém vzduchu) zčervenat a dopečte tak, aby měla zlatavou kůrčičku. Husu opatrně nastříhejte na jednotlivé porce, dejte bokem a nechte ještě chvíli odpočinout.
8Výpek dejte do pánve, nechte tekutinu odpařit a zredukovaný výpek si odložte na přelívání zelí.
9Recept na pravé slovenské LOKŠE najdete zde.
Pečená husa je nazapomenutelné jídlo a alespoň jednou za rok by si ho měl dopřát opravdu každý. Nejtradičnější je v Česku na Martina, na Slovensku na Katarínu. Toto je moravsko-slovenská varianta, která vám jednoznačně bude chutnat. Přeji pořádně zamaštěné ruce i pusu! :)
Dobrou chuť,
Davídek
Nakupujte v našem eshopu podle toho co máte rádi a co se chystáte vařit. Vy si nakupte suroviny, my Vám k nim dodáme koření.