NA TĚSTO
6 bílků
380 g moučkového cukru
2ČL bílého vinného octa
2 ČL bramborového škrobu
špetka soli
NA KRÉM
750 ml smetany na šlehání
NA OVOCNÝ PŘELIV
100 g borůvek
100 g ostružin
100 g malin
2 dcl červeného vína
1 PL KOŘENÍ DO MOUČNÍKŮ
3 PL cukru
ovoce na ozdobu
1Ve velké odmaštěné míse ušlehejte 6 bílků se špetkou soli. Pevného sněhu docílíte pomalým šleháním na malý stupeň a taky k tomu napomůže přidaná sůl.
2Když je hmota krémová a pevná, přidávejte po lžících moučkový cukr a postupně jej zašlehávejte. Šlehejte tak dlouho, dokud se bílky úplně nepropojí s cukrem a vznikne tak hladká, lesklá, hustá, krémová hmota.
3Troubu předehřejte na 150°C. Připravte si dva plechy a dva pečící papíry. Na každý papír obkreslete podle talíře nebo dortové formy kruh o průměru cca 24 cm. Sníh rozdělte na dvě části a dejte je do středu kruhů. Lžící roztírejte hmotu a tvarujte z ní kruhy. Placka nemusí být dokonalá, u tohoto dortu jsou nerovnosti spíš výhodou. Oba plechy vložte do trouby, teplotu snižte na 110°C a pečte hodinu a půl. Trouba se během pečení nesmí otvírat! Po hodině a půl troubu vypněte, nechte pootevřená dvířka a nechte korpus vychladnout a dosušit.
4Během pečení vytvořte ovocný přeliv: ovoce, víno, cukr a Koření do moučníků dejte do hrnce a ovoce nechte rozvařit.
5Během chladnutí korpusu ušlehejte šlehačku.
6Nakonec vytvořte dort: na servírovací talíř položte jeden korpus, na něj dejte půl šlehačky, na to položte druhý korpus (trochu přitlačte, aby se vrstvy hezky propojily), na něj navrstvěte druhou část šlehačky, na kterou naskládejte ovoce a polijte ovocným přelivem.
Náš tip: dort můžeme dozdobit jedlými květinami, my tentokrát použili okvětní lístky růže
Dobrou chuť!
Nakupujte v našem eshopu podle toho co máte rádi a co se chystáte vařit. Vy si nakupte suroviny, my Vám k nim dodáme koření.