0,5 l polotučného mléka
1 vejce
200 g hladké mouky
1 PL cukru krupice
1/2 ČL soli
4 jablka
2 ČL Kardamomu mletého
100 g cukru třtinového
Na karamel:
150 g cukru třtinového a 150 g smetany na šlehání
Vanilková zmrzlina
1. Do větší mísy nalijte mléko, rozklepněte do něj vejce a metličkou rozmíchejte. Přidejte cukr a sůl a promíchejte. Nakonec nasypejte mouku a pořádně rozmíchejte. Těsto nechte odležet alespoň 30 minut.
2Jablka nakrájejte na kostičky. Na větší pánvi rozehřejte máslo a nasypejte jablka. Posypejte cukrem a kardamomem. Směs míchejte a nechte karamelizovat.
3Připravte si karamel: Nejprve si ohřejte smetanu. Rozehřejte pánev a nasypejte na ní rovnoměrně cukr. Když začne na okrajích hnědnout, začněte rychle míchat a napřestávejte, dokud cukr úplně nezkaramelizuje. Když vám vznikne karamel, nalijte do něj velmi opatrně ohřátou smetanu. Rychle míchejte, dokud se směs nespojí Odstavte z plotny a vymíchejte do hladka.
4. Rozpalte pánev, na které budete palačinky smažit. Před každou palačinkou nalijte na horkou pánev pár kapek oleje a rozlijte ho po dně pánve. Pak naberte těsto do naběračky, nalévejte do středu pánve a postupně těsto rozlijte po celé pánvi, až po okraje. Nechte smažit zhruba půl minuty do zlatova a palačinku otočte. Můžete ji otočit vyhozením do vzduchu nebo si pomoci stěrkou a palačinku obrátit. Smažte z druhé strany zhruba půl minuty do zlatova.
5Palačinku naservírujte na talíř, na ni dejte jablečnou směs, polijte karamelem a podávejte se zmrzlinou.
Nakupujte v našem eshopu podle toho co máte rádi a co se chystáte vařit. Vy si nakupte suroviny, my Vám k nim dodáme koření.