Listové těsto:
500 g hladké mouky
630 g másla
250 ml vody
1 dcl citronové šťávy
špetka soli
Náplň:
nutela
20 g hrozinek
rum na namočení hrozinek
1 vejce na potření
Listové těsto si můžete sami vyrobit podle našeho receptu - je to sice pracnější, ale vytvoříte křehké a voňavé těsto. Kdo rád peče a kuchtí, bude to zážitek. Kdo si vystačí s běžně dostupným kupovaným těstem, přejděte na krok 8 a za 15 minut máte upečený dezert :-)
1Nakrájejte máslo na plátky.
2500 g másla smíchejte s moukou a solí, až se vytvoří drobenka. Přidejte vodu a citronovou šťávu a hnětte tak dlouho, až se začne těsto spojovat.
3Připravte si vál nebo pracovní desku a posypte jej moukou a rukama vypracujte hladké těsto. To zabalte do potravinářské fólie a nechte přes noc v lednici.
4Namočte si hrozinky do rumu a nechte je v něm přes noc.
5Uleželé těsto rozválejte na plát o velikosti asi 25 x 60 cm, užší stranou k sobě. Plát těsta si pomyslně rozdělte na třetiny a prostředek poklaďte polovinou máslových plátků (65 g). Překryjte vrchní třetinou těsta a poklaďte zbylým máslem (65 g). Spodní třetinu těsta překlopte přes máslo, otočte proti směru hodinových ručiček o 90 stupňů a přehněte na polovinu. Opět rozválejte na velikost 25 x 60 cm, užší stranou k sobě. Vrchní třetinu přehněte a překryjte spodní třetinou. Opět otočte, přehněte na polovinu a ještě jednou na polovinu, až získáte malý balíček. Ten zabalte do potravinářské fólie a v ledničce chlaďte 2 až 3 hodiny.
6Celý proces rozválení na 25 x 60 cm, zabalení do fólie a chlazení v ledničce zopakujte ještě čtyřikrát.
7Hotové těsto rozválejte na pláty.
8Natřete je nutelou, posypte skořicí a nasypte rumové hrozinky.
9Plát zamotejte do šneka a váleček nakrájejte na cca 1 cm tlusté plátky. Ty rozložte na pečící papír na plech.
10Rozkvrdlejte vejce a potřete šnečky. Posypte je skořicí a dejte péct do předehřáté trouby na 180 stupňů na 5 - 7 minut.
Dobrou chuť!
Nakupujte v našem eshopu podle toho co máte rádi a co se chystáte vařit. Vy si nakupte suroviny, my Vám k nim dodáme koření.