Mrkvové pyré
250 g mrkve
50 ml vody
Těsto
3 vejce, žloutky a bílky zvlášť
špetka soli
100-120 ml tekutého medu, podle chuti
250 g mrkvového pyré
60 ml kokosového nebo slunečnicového oleje
135 g hladké špaldové mouky + na vysypání formy
1 prášek do pečiva
1/2 lžičky skořice
1/3 lžičky kurkumy
1/3 lžičky sušené mleté pomerančové kůry nebo nastrouhaná kůra z 1/2 bio pomeranče
Krém
1 lžíce sezamových semínek
150 g kokosové smetany
20 ml tekutého medu
Skořice mletá nakoupíte zde
Kurkuma nakoupíte zde
Pomerančová kůra drcená nakoupíte zde
Citronová kůra drcená nakoupíte zde
1Nejdřív připravte mrkvové pyré: Mrkev oloupejte, nakrájejte ji na kolečka, zalijte vodou a na mírném plamenu vařte do změknutí. Nechejte zchladnout a pak rozmixujte v mixéru na hladké pyré.
2Koláčovou formu o průměru 24 cm vymažte vrstvičkou oleje a vysypejte moukou. Troubu předehřejte na 175 °C.
3Bílky vyšlehejte se špetkou soli dotuha.
4V jiné misce mixérem prošlehejte žloutky, med, mrkvové pyré a rozpuštěný kokosový olej.
5Do tekuté směsi přimíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a s kořením.
6Nakonec ručně a velmi pomalu vmíchejte bílky, nesmí ztratit svůj objem.
7Těsto vlijte do formy, uhlaďte a pečte 30-35 minut. Pro jistotu vyzkoušejte špejlí, jestli už máte upečeno (špejle musí z koláče vyjít suchá, v opačném případě pečte ještě pár minut).
8Koláč nechejte zchladnout. Mezitím rozehřejte pánev, vsypte do ní sezam a nechejte minutku rozvonět. Pozor, sezam se rád připaluje.
9Kokosovou smetanu vyšlehejte s medem do hladkého krému. Rozetřete jej na koláč, posypejte sezamem a můžete servírovat.
Koláč uchovávejte v lednici, kde vydrží několik dní. Dobrou chuť!
TIP
Kokosovou smetanu lze vyrobít i z kokosového mléka a to tak, že necháte plechovku s mlékem přes noc v lednici a tím se vám oděli tuha část, která je právě smetana od tekuté.
Nakupujte v našem eshopu podle toho co máte rádi a co se chystáte vařit. Vy si nakupte suroviny, my Vám k nim dodáme koření.