Moravský vrabec:
cca kilo vepřové plece
2 větší cibule
2 PL plnotučné hořčice
1 PL koření Vepřová pečeně
1 ČL koření Garlic Pepper
1 dcl desetistupňového piva
sůl
Moravské zelí:
1 kg kysaného zelí
20 dkg slaniny nebo špeku
2 cibule
1 ČL drceného kmínu
1 PL polohrubé mouky
1 velký oloupaný brambor
1 PL koření Brambůrek
sůl
Garlic Pepper nakoupíte zde
Vepřová pečeně nakoupíte zde
Kmín český drcený nakoupíte zde
Brambůrek nakoupíte zde
Moravský vrabec:
1Maso nakrájejte na kostky velké cca 4x4 cm, cibuli nasekejte na hrubo.
2Maso, cibuli, koření, hořčici, sůl a pivo smíchejte ve velkém pekáči. Přiklopte víkem a dejte do vyhřáté trouby na 180 stupňů asi na 90 minut.
3Když je maso měkké, víko odklopte a dopečte dozlatova horkým vzduchem společně s grilem.
Moravské kysané zelí:
1Zelí opláchněte v cedníku, vložte do hrnce, přisypte kmín, sůl, dolijte vodu a vařte do měkka ( já osobně ho vařím v páře jen s kmínem, protože zelí je pak chutnější a rychleji uvařené).
2V druhém hrnci si orestujte na drobno nakrájený špek či slaninu a na něm zarestujte dozlatova nahrubo nakrájenou cibuli.
3Přidejte PL polohrubé mouky (pokud jste odpůrci lepku nemusíte), nastrouhejte na jemno jeden větší brambor a přisypte 1 PL koření Brambůrek.
4Přidejte asi půl litru vody, chvíli povařte. Do zásmažky vmíchejte uvařené zelí zbavené vody, pokud bude zelí husté, můžete ho rozředit vodou.
Nechte alespoň 20 minut odstát. Servírujte s houskovým knedlíkem a moravským vrabcem. S dobře vychlazeným pivem je to ta pravá moravská klasika. Dobrou chuť!
Nakupujte v našem eshopu podle toho co máte rádi a co se chystáte vařit. Vy si nakupte suroviny, my Vám k nim dodáme koření.