Moravský vrabec:
1 kg vepřové plece
2 větší cibule
3 stroužky česneku
1 ČL plnotučné hořčice
2 ČL směsi KOLENA, ŽEBRA
2 ČL DRCENÉHO KMÍNU
1 ČL směsi GARLIC PEPPER
1 dcl desetistupňového piva
sůl
Kysané zelí:
1 kg kysaného zelí
20 dkg anglické slaniny
1 větší cibule
1 ČL DRCENÉHO KMÍNU
2 stroužky česneku
2 PL nastrouhaného čerstvého křenu
Chlupaté knedlíky:
700 g syrových brambor
300 g uvařených brambor ve slupce
1/2 kg hrubé mouky
1 vejce
2 ČL bramborového škrobu
3 PL kefíru nebo acidofilního mléka
1 PL směsi BRAMBŮREK
sůl
Garlic Pepper nakoupíte zde
Kolena, žebra nakoupíte zde
Kmín český drcený nakoupíte zde
Brambůrek nakoupíte zde
Moravský vrabec
1Maso nakrájejte na kostky velké cca 4x4 cm, cibuli nasekejte nahrubo a česnek na plátky.
2Maso, cibuli, česnek, koření, hořčici, sůl a pivo smíchejte ve velkém pekáči. Přiklopte víkem a dejte do vyhřáté trouby na 180 °C asi na 120 minut.
3Když je maso měkké, víko odklopte a dopečte dozlatova horkým vzduchem společně s grilem.
4Slijte výpek z masa do pánve, nechte ho zredukovat a na závěr přidejte kousek másla. Pár lžic redukce si odložte do zelí. Vrabce prolijte vytvořenou redukcí, zamíchejte a nechte alespoň 10 minut odpočinout v troubě.
Kysané české zelí
1Cibuli a česnek oloupejte, anglickou slaninu nakrájejte na nudličky, cibuli nahrubo, křen nastrouhejte najemno, zelí rozkrájejte na menší kousky a česnek prolisujte. Polovinu kysaného zelí propláchněte pod tekoucí vodou a druhou polovinu nechte tak, jak je.
2Zelí smíchejte, zalijte vodou, přidejte kmín a sůl a uvařte do měkka. Ještě lepší varianta je dát zelí do parního hrnce a uvařit ho stejným způsobem v páře.
3Na sádle orestujte slaninu, přidejte cibuli a nechte ji zesklovatět. Do této směsi vmíchejte okapané uvařené kysané zelí, redukci z výpeku, také přidejte česnek a nastrouhaný křen. Přikryjte poklicí a nechte alespoň 10 minut odpočinout.
Chlupaté knedlíky
1Brambory cca 300 g uvařte ve slupce.nechte vychladnout a oloupejte..Pak všechy vařené i syrové (700 g) nastrouhejte na jemném struhadle na tenké nudličky, nechte okapat v cedníku, přidejte koření, sůl, vejce,bramborový škrob, kefír (nebo acidofilní mléko) a mouku.
2Do velkého hrnce dejte vařit vodu, přidejte lžičku soli, hrst těsta a nechte 3 minuty provařit. Polévkovou lžící tvořte knedlíky, které vkládejte do vroucí vody s rozvařeným těstem. Když knedlíky vyplavou, nechte je ještě 2 minuty vařit. Celková doba vaření knedlíků je cca 12 minut (podle množství). Pak je vyndejte z hrnce, nechte okapat a předejte do mísy s rozpuštěným sádlem.
Skvělá česká klasika v mé netradiční úpravě. Je to jedno z nejoblíbenějších jídel v mých živých kurzech "Česká tradiční kuchyně NETRADIČNĚ".
Vyzkoušejte!
Davídek
Nakupujte v našem eshopu podle toho co máte rádi a co se chystáte vařit. Vy si nakupte suroviny, my Vám k nim dodáme koření.