Recepty

Moravský vrabec s českým nezahuštěným kysaným zelím a chlupatými knedlíky

Moravský vrabec s českým nezahuštěným kysaným zelím a chlupatými knedlíky

počet osob
4

čas přípravy
20 min. příprava
120 min. pečení masa
40 min. vaření zelí

obtížnost
střední

druh jídla
Česko

Potřebujeme

Moravský vrabec:
1 kg vepřové plece
2 větší cibule
3 stroužky česneku
1 ČL plnotučné hořčice
2 ČL směsi KOLENA, ŽEBRA
2 ČL DRCENÉHO KMÍNU
1 ČL směsi GARLIC PEPPER
1 dcl desetistupňového piva
sůl

Kysané zelí:
1 kg kysaného zelí
20 dkg anglické slaniny
1 větší cibule
1 ČL DRCENÉHO KMÍNU
2 stroužky česneku
2 PL nastrouhaného čerstvého křenu

Chlupaté knedlíky:
700 g syrových brambor
300 g uvařených brambor ve slupce
1/2 kg hrubé mouky
1 vejce
2 ČL bramborového škrobu
3 PL kefíru nebo acidofilního mléka
1 PL směsi BRAMBŮREK
sůl

Garlic Pepper nakoupíte zde
Kolena, žebra nakoupíte zde
Kmín český drcený nakoupíte zde
Brambůrek nakoupíte zde

Postup přípravy

Moravský vrabec

1Maso nakrájejte na kostky velké cca 4x4 cm, cibuli nasekejte nahrubo a česnek na plátky.

2Maso, cibuli, česnek, koření, hořčici, sůl a pivo smíchejte ve velkém pekáči. Přiklopte víkem a dejte do vyhřáté trouby na 180 °C asi na 120 minut.

3Když je maso měkké, víko odklopte a dopečte dozlatova horkým vzduchem společně s grilem.

4Slijte výpek z masa do pánve, nechte ho zredukovat a na závěr přidejte kousek másla. Pár lžic redukce si odložte do zelí. Vrabce prolijte vytvořenou redukcí, zamíchejte a nechte alespoň 10 minut odpočinout v troubě.

Kysané české zelí

1Cibuli a česnek oloupejte, anglickou slaninu nakrájejte na nudličky, cibuli nahrubo, křen nastrouhejte najemno, zelí rozkrájejte na menší kousky a česnek prolisujte. Polovinu kysaného zelí propláchněte pod tekoucí vodou a druhou polovinu nechte tak, jak je.

2Zelí smíchejte, zalijte vodou, přidejte kmín a sůl a uvařte do měkka. Ještě lepší varianta je dát zelí do parního hrnce a uvařit ho stejným způsobem v páře.

3Na sádle orestujte slaninu, přidejte cibuli a nechte ji zesklovatět. Do této směsi vmíchejte okapané uvařené kysané zelí, redukci z výpeku, také přidejte česnek a nastrouhaný křen. Přikryjte poklicí a nechte alespoň 10 minut odpočinout.

Chlupaté knedlíky

1Brambory cca 300 g uvařte ve slupce.nechte vychladnout a oloupejte..Pak všechy vařené i syrové (700 g) nastrouhejte na jemném struhadle na tenké nudličky, nechte okapat v cedníku, přidejte koření, sůl, vejce,bramborový škrob, kefír (nebo acidofilní mléko) a mouku.

2Do velkého hrnce dejte vařit vodu, přidejte lžičku soli, hrst těsta a nechte 3 minuty provařit. Polévkovou lžící tvořte knedlíky, které vkládejte do vroucí vody s rozvařeným těstem. Když knedlíky vyplavou, nechte je ještě 2 minuty vařit. Celková doba vaření knedlíků je cca 12 minut (podle množství). Pak je vyndejte z hrnce, nechte okapat a předejte do mísy s rozpuštěným sádlem.

Skvělá česká klasika v mé netradiční úpravě. Je to jedno z nejoblíbenějších jídel v mých živých kurzech "Česká tradiční kuchyně NETRADIČNĚ".

Vyzkoušejte!

Davídek


tisk    Vytisknout recept  Sdílet

Všechny recepty s kořením Garlic Pepper
Všechny recepty s kořením Kolena, žebra
Všechny recepty s kořením Kmín český drcený
Všechny recepty s kořením Brambůrek

Zpět na začátek kuchařky
Díky cookies a práci s osobními údaji bude pro Vás prohlížení stránek ještě příjemnější!

Používáme je totiž k zajištění co možná nejlepší funkčnosti a k personalizaci obsahu našich webových stránek.

Kliknutím na tlačítko "Přijmout" souhlasíte s jejich využíváním a předáním údajů o chování na našem webu.
Více informací
cookie
cookie