Kvásek:
42 g droždí (1 kostka)
250 ml vlažného mléka
2 lžíce cukru krupice
Těsto:
100 g másla
60 g moučkového cukru
6 g vanilkového cukru
2 žloutky
1 lžička pomerančové kůry
500 g hladké mouky
1/4 lžičky soli
mouka na pomoučení
1 vejce na potření okrajů koláčů
moučkový cukr na posypání
Náplň:
200 g tvarohové nádivky (viz níže)
250 – 300 g povidel nebo husté pikantní zavařeniny
Tvarohová nádivka:
250 g měkkého tvarohu (z kostky, ne z vaničky)
1 žloutek
1 lžíce smetany na vaření (12%)
1/2 lžičky citronové kůry
25 g moučkového cukru
1 lžíce vanilkového cukru
1/2 hrsti rozinek (dle chuti)
1 lžíce rumu (dle chuti)
Drobenka:
30 g másla
30 g hrubé mouky
30 g cukru krupice
Pomerančová kůra drcená nakoupíte zde
Citronová kůra mletá nakoupíte zde
Vanilkový lusk PREMIUM nakoupíte zde
Vanilkový lusk KLASIK nakoupíte zde
1Droždí rozdrobte do vlažného mléka, přidejte cukr a nechte vzejít kvásek, trvá to zhruba 10 – 15 minut.
2V míse utřete máslo s moučkovým a vanilkovým cukrem, žloutky a pomerančovou kůrou. Přidejte vykynutý kvásek, prosejte mouku, osolte a vypracujte hladké a pružné těsto. Dobře ho prohněťte, aby se nelepilo ke stěnám mísy ani k vařečce. Těsto jemně poprašte moukou a zakryté utěrkou, nebo potravinovou folií dejte na teplé místo zhruba na 1 hodinu kynout, než zdvojnásobí objem.
3Utřete tvaroh se žloutky. Podle konzistence případně rozřeďte smetanou, přidejte citronovou kůru, oba cukry a vymíchejte dohladka.
4Podle chuti můžete rozinky spařit vroucí vodou, přelít rumem, nechat alespoň 1 hodinu odpočinout a pak vmíchat do tvarohu.
5Z vykynutého těsta odkrajujte lžící posypanou moukou kousky velké asi jako vejce a pokládejte je na pomoučený vál. Každý kousek mírně rozválejte, doprostřed dejte tvarohovou nádivku a těsto v dlaních zakulaťte jako bochánek. Zakryté utěrkou nechte ještě zhruba 30 minut vykynout.
6Vykynuté bochánky pokládejte dál od sebe na plech vyložený pečícím papírem. Troubu předehřejte na 180°C. Skleničkou vytlačte do každého bochánku důlek, okraje potřete rozšlehaným vejcem s trochou vody a doprostřed natřete povidla nebo zavařeninu.
7Z másla, hrubé mouky a krupicového cukru vypracujte prsty drobenku. Posypte drobenkou koláče a pečte je v předehřáté troubě 10 – 15 minut, až okraje koláčů zrůžoví. Upečené koláče vyjměte, nechte zchladnout a poprašte cukrem.
Dobrou chuť :)
Nakupujte v našem eshopu podle toho co máte rádi a co se chystáte vařit. Vy si nakupte suroviny, my Vám k nim dodáme koření.