Recepty

Moravské dvojctihodné koláčky

Moravské dvojctihodné koláčky

počet osob
10

čas přípravy
60 min. příprava
1,5 hod. kynutí těsta
15 min. pečení

obtížnost
střední

druh jídla
Česko

Potřebujeme

Kvásek:
42 g droždí (1 kostka)
250 ml vlažného mléka
2 lžíce cukru krupice

Těsto:
100 g másla
60 g moučkového cukru
6 g vanilkového cukru
2 žloutky
1 lžička pomerančové kůry
500 g hladké mouky
1/4 lžičky soli

mouka na pomoučení
1 vejce na potření okrajů koláčů
moučkový cukr na posypání

Náplň:
200 g tvarohové nádivky (viz níže)
250 – 300 g povidel nebo husté pikantní zavařeniny

Tvarohová nádivka:
250 g měkkého tvarohu (z kostky, ne z vaničky)
1 žloutek
1 lžíce smetany na vaření (12%)
1/2 lžičky citronové kůry
25 g moučkového cukru
1 lžíce vanilkového cukru
1/2 hrsti rozinek (dle chuti)
1 lžíce rumu (dle chuti)

Drobenka:
30 g másla
30 g hrubé mouky
30 g cukru krupice

Pomerančová kůra drcená nakoupíte zde
Citronová kůra mletá nakoupíte zde
Vanilkový lusk PREMIUM nakoupíte zde
Vanilkový lusk KLASIK nakoupíte zde

Postup přípravy

1Droždí rozdrobte do vlažného mléka, přidejte cukr a nechte vzejít kvásek, trvá to zhruba 10 – 15 minut.

2V míse utřete máslo s moučkovým a vanilkovým cukrem, žloutky a pomerančovou kůrou. Přidejte vykynutý kvásek, prosejte mouku, osolte a vypracujte hladké a pružné těsto. Dobře ho prohněťte, aby se nelepilo ke stěnám mísy ani k vařečce. Těsto jemně poprašte moukou a zakryté utěrkou, nebo potravinovou folií dejte na teplé místo zhruba na 1 hodinu kynout, než zdvojnásobí objem.

3Utřete tvaroh se žloutky. Podle konzistence případně rozřeďte smetanou, přidejte citronovou kůru, oba cukry a vymíchejte dohladka. 

4Podle chuti můžete rozinky spařit vroucí vodou, přelít rumem, nechat alespoň 1 hodinu odpočinout a pak vmíchat do tvarohu.

5Z vykynutého těsta odkrajujte lžící posypanou moukou kousky velké asi jako vejce a pokládejte je na pomoučený vál. Každý kousek mírně rozválejte, doprostřed dejte tvarohovou nádivku a těsto v dlaních zakulaťte jako bochánek. Zakryté utěrkou nechte ještě zhruba 30 minut vykynout. 

6Vykynuté bochánky pokládejte dál od sebe na plech vyložený pečícím papírem. Troubu předehřejte na 180°C. Skleničkou vytlačte do každého bochánku důlek, okraje potřete rozšlehaným vejcem s trochou vody a doprostřed natřete povidla nebo zavařeninu. 

7Z másla, hrubé mouky a krupicového cukru vypracujte prsty drobenku. Posypte drobenkou koláče a pečte je v předehřáté troubě 10 – 15 minut, až okraje koláčů zrůžoví. Upečené koláče vyjměte, nechte zchladnout a poprašte cukrem.

Dobrou chuť :)


tisk    Vytisknout recept  Sdílet

Všechny recepty s kořením Pomerančová kůra drcená
Všechny recepty s kořením Citronová kůra mletá
Všechny recepty s kořením Vanilkový lusk PREMIUM
Všechny recepty s kořením Vanilkový lusk KLASIK

Zpět na začátek kuchařky
Díky cookies a práci s osobními údaji bude pro Vás prohlížení stránek ještě příjemnější!

Používáme je totiž k zajištění co možná nejlepší funkčnosti a k personalizaci obsahu našich webových stránek.

Kliknutím na tlačítko "Přijmout" souhlasíte s jejich využíváním a předáním údajů o chování na našem webu.
Více informací
cookie
cookie