1 kg hovězího zadního ořechu
2 balíčky mražené zeleninové směsi pod svíčkovou
2 větší cibule
2 ČL koření DIVOČINA (ZVERINA)
2 ČL koření SVÍČKOVÁ & NA SMETANĚ
2 ČL dijonské hořčice
4 PL meruňkového džemu, pyré nebo marmelády
1 kelímek smetany ke šlehání
1 kelímek zakysané smetany
mléko
máslo
2 citrony
2 dcl suchého červeného vína
slanina
cukr na dochucení
sůl
Domácí knedlík z arašídových křupek:
10 starších rohlíků
3 balení arašídových křupek
2 žloutky
sníh ze 2 bílků
hrnek mléka
1 dcl hrubé mouky
2 PL BÍLÉHO SEZAMU
sůl
Divočina nakoupíte zde
Svíčková & Na smetaně nakoupíte zde
Sezam bílý nakoupíte zde
DEN PRVNÍ
1Maso zbavte blan. Slaninu nakrájejte na asi centimetrové špalíky, prošpikujte s ní maso. Maso prosolte hrstí soli a vetřete do něj koření DIVOČINA.
2Cibuli nasekejte nahrubo a promíchejte se zeleninou. Maso vložte do pekáče, překryjte zeleninou a zalijte červeným vínem.
DEN DRUHÝ
3Rozpalte pánev, maso zprudka zatáhněte ze všech stran a dejte zpět do pekáče. Slaninu nakrájejte na kostičky.
4V hrnci vyškvařte slaninu na tuk, přidejte kousek másla a začněte restovat
5Orestovanou zeleninu nasypejte na maso v pekáči, pak přiklopte víkem a pečte v troubě na 140 °C do měkka. Může to být klidně více než 4 hodiny. Pomalé pečení vám zajistí mnohem intenzivnější chuť omáčky.
6Když je maso měkké, pečenou zeleninu vložte zpátky do hrnce. Citrony vytáhněte, přilijte obě smetany, citronovou šťávu a osolte. Omáčku rozmixujte tyčovým mixérem úplně do hladka, zřeďte mlékem na požadovanou hustotu omáčky.
7Omáčku přiveďte k varu, vypněte a nechte ještě několik minut odstát. Znovu dochuťte do sladko-kyselé chuti (cukr, citron, případně meruňková marmeláda).
Maso nakrájejte na tenké plátky a podávejte s omáčkou a domácím knedlíkem.
Domácí knedlík z arašídových křupek
8Rohlíky rozkrojte podélně na půl a pak je nakrájejte na větší kostky. Dejte je na plech do trouby s programem horký vzduch s ventilátorem na vyšší teplotu a pečte, dokud nebudou mít zlatavou barvu. Když vychladnou, přesypejte je do větší mísy.
9Přidejte arašídové křupky, mléko, žloutky, sůl a SEZAM. Vše promíchejte. Nakonec do hmoty zapracujte sníh z bílků. Nechte odpočinout asi 15 minut, ať rohlíky a křupky znovu nasají vlhkost.
10Vytvořte koule, hodně je umačkejte a vařte v páře asi 30 minut. Můžete je uvařit i v potravinářské fólii v horké vodě jako běžný houskový knedlík.
Tato omáčka je velice jednoduchá a je plná ovocno-zeleninových chutí, které navíc skvěle doplňují chuť masa. Nejvíce ji milují mé dcery, Verunka a Eliška, a vždy, když ji uvařím, kredit "tatina" vysoce vzroste :)
Chcete umět uvařit "tu svou" dokonalou svíčkovou?Přečtěte a nastudujte si tento článek o té nejlepší svíčkové na smetaně se zde se dozvíte úplně nejvíc.
Nakupujte v našem eshopu podle toho co máte rádi a co se chystáte vařit. Vy si nakupte suroviny, my Vám k nim dodáme koření.