Korpusy:
250 g čerstvého baby špenátu
310 g hladké mouky
3 vejce
180 g cukru krystal
175 ml rostlinného oleje
12 g kypřícího prášku
1 lžíce citronové šťávy
1 lžička citronové kůry
Mangocurd:
1 velmi zralé mango
100 g cukru krupice
2 lžíce citronové šťávy
4 žloutky
30 g kukuřičného škrobu
špetka soli
60 g másla
ovoce, sušený hmyz a květy na dozdobení
1. Vejce si vyndejte z lednice a nechte je minimálně dvě hodiny stát v pokojové teplotě, ideálně je nechte venku přes noc.
2Špenát umyjte a nechte okapat. Okapaný špenát nakrájejte na malé kouky a následně je rozmixujte na hladkou kaši spolu s 1/4 oleje.
3Troubu předehřejte na 170 °C. Plech na muffiny vyložte košíčky.
4V míse vyšlehejte vejce s cukrem do světlé pěny. Do připravené směsi za stálého šlehání přilévejte po troškách olej. Přidejte rozmixovaný špenát, citronovou kůru, šťávu a krátce prošlehejte.
5Do mouky přimíchejte kypřící prášek do pečiva a po částech, nejméně na třikrát, prosejte a zapracujte do připraveného základu těsta.
6Těstem naplňte jednotlivé košíčky do 3/4 a pečte 45 – 50 minut. Jestli je těsto upečené, zjistíte pomocí špejle. Pokud na špejli ulpí tekuté těsto, musíte ho ještě péct. Po pěti minutách zkontrolujte propečení těsta. Nepečte zbytečně dlouho, korpus by byl vysušený. Je-li špejle po vytažení čistá, vypněte troubu, pootevřete dvířka asi na 3 centimetry a nechte těsto ještě pět minut v teple. Pak vytáhněte z trouby a dejte vychladnout.
7Mango oloupejte, zbavte pecky a nakrájejte na menší kousky. Smíchejte je s citronovou šťávou, solí a rozmixujte na jemné pyré. Pokud v něm zůstala vlákna, propasírujte ho přes jemné sítko.
8Škrob vmíchejte metličkou do žloutků tak, aby ve směsi nezůstaly žádné hrudky. Tuto směs spojte s mangem a opět pořádně prošlehejte.
9Připravte si vodní lázeň. Do kastrůlku, na který vám pevně pasuje miska, nalijte 1,5 - 2 cm vody. Do misky nalijte mangovou směs a na středně silném plameni ji za stálého šlehání metličkou zahřívejte. Směs by měla krásně zhoustnout a dosáhnout 75°C, proto je dobré, když si pomůžete teploměrem.
10Perfektně hustou směs stáhněte z plamene a metličkou zašlehejte máslo nakrájené na kostičky.
11Směs nechte trochu zchladnout. Misku pak zakryjte fresh folií a dejte do lednice ztuhnout minimálně na hodinu až dvě.
12Do vychladlých muffinů vydlabejte otvory a vydlabaný piškot si dejte stranou a mezi prsty ho rozdrobte nadrobno až bude připomínat mech. Korpusy cupcaků naplňte mangocurd až po vrch a každý takový naplněný cupcake jím ještě potřete zvrchu, aby se stal lepkavým. Lepkavé hlavy cupcaků ozdobte mechovým piškotem a finálně dozdobte ovocem, květy a případně hmyzem pro ten správný efekt opravdového mechu.
13Hotové cupcakes dejte zachladit do lednice.
Dobrou chuť :)
Nakupujte v našem eshopu podle toho co máte rádi a co se chystáte vařit. Vy si nakupte suroviny, my Vám k nim dodáme koření.