500g hladké mouky
20g droždí
špetka cukru
160 ml vlažné vody
100 ml mléka
2 lžice panenského olivového oleje
olej
500g mletého masa
1 cibule
1 stroužek česneku
1 rajčatový protlak
cca 70g sýra
sůl
pepř černý mletý
1Připravte si kvásek. Mléko nahřejte aby bylo teplé, ale ne horké! Tip: teplé mléko poznáte tak, že do něho strčíte prst a je příjemně teplé. Kdyby jste dali do horkého mléka droždí tak by jste zabili kvasinky a těsto by vám nekynulo. Do teplého mléka přidejte rozdrobené droždí, poprašte moukou, přidejte špetku cukru a nechte kvásek zdvojnásobit svůj objem.
2Do mísy dejte mouku, kvásek, sůl, sušený česnek, 2 lžíce olivového oleje, pivo a zadělejte těsto.
3Těsto zpracovávejte nejméně 10 minut, občas jím tlučte o pracovní desku a pořádně jej zpracujte. Správně zpracované těsto poznáte tak, že se nelepí a je vláčné. Pokud se těsto stále lepí, přidejte trochu mouky. Naopak pokud je moc tuhé, přidejte trochu piva.
4Z vypracovaného těsta udělejte kouli a dejte ji do olejem vytřené mísy. Těsto nechte nejméně hodinu kynout.
5Než Vám vykyne těsto, tak si udělejte masovou směs. Cibuli nakrájejte na jemno a na oleji ji osmahněte do sklovata. Přidejte prolisovaný česnek a maso. Dochuťte solí a pepřem. Následně přidejte rajčatový protlak. Vše poduste 15-20 min a poté nechte vychladit.
6Nakynuté těsto rozválejte na 3-4 mm silný plát a pomocí podšálku, případně malé misky vykrájejte základ na pirohy. Na půlku vykrojeného kruhu dejte lžíci masové směsi a přeložte druhou půlkou. Okraje pořádně přimáčkněte, aby vám nevytekla masová směs.
7Hotové pirohy pečte 30-40 minut v předehřáté troubě na 200 °C, dokud nejsou zbarvené dozlatova.
Nakupujte v našem eshopu podle toho co máte rádi a co se chystáte vařit. Vy si nakupte suroviny, my Vám k nim dodáme koření.