Recepty

Makový závin

Makový závin

počet osob
10

čas přípravy
50 min. příprava
1 hod. kynutí těsta
40 min. pečení

obtížnost
střední

druh jídla
Dezerty

Potřebujeme

Těsto:
250 g hladké mouky
60 g cukru krupice
18 g čerstvého droždí
50 g másla
25 g sádla
1/2 lžičky skořice
1 žloutek
100 ml mléka
špetka soli

Náplň:
100 g mletého máku
150 ml mléka
25 g moučkového cukru
15 g másla
semínka z 1 vanilkového lusku, nebo 1 lžíce vanilkového extraktu
špetka soli

Na potření:
1 žloutek
1 lžíce mléka

Vanilkový lusk PREMIUM nakoupíte zde
Vanilkový lusk KLASIK nakoupíte zde

Postup přípravy

1Máslo, sádlo a vejce vyndejte z lednice minimálně 2 před pečením, aby suroviny došly do pokojové teploty.

2Připravte si náplň: mák smíchejte s mlékem, přidejte cukr, sůl a vanilku. Na středně silném ohni vařte, dokud se mléko nevypaří a mák nezměkne. Pokud bude potřeba, mléka do směsi ještě trochu přilijte, a nezapomeňte ji často míchat, aby se nepřipálila. Až náplň zhoustne, nechte ji trochu zchladnout a vmíchejte do ní máslo. Pak nechte vychladnout zcela.

3Nyní si připravte kvásek. Mléko ohřejte tak, aby bylo vlahé a odeberte z něj asi 40 ml. Do něj rozdrobte kvasnice, přidejte lžičku cukru a s 1/2 lžičkou mouky smichejte, a nechejte vzejít. Bude to trvat asi 20 minut. Pokud se nic nestane, začněte znovu s novými kvasnicemi.

4V míse smíchejte mouku, skořici, cukr a sůl. 

5Přidejte do směsi zbývající mléko, žloutek, máslo, sádlo a kvásek a vypracujte na hladké pružné těsto. Přikryjte potravinovou folií a nechejte asi 1 hodinu kynout, než zdvojnásobí svůj objem. 

6Poté těsto vyklopte na vál, prohněťte a vyválejte na obdélník o rozměrech 35 x 25 cm.

7Troubu si předehřejte na 170°C, těsto pomažte připravenou náplní a od širší strany jej srolujte. Závin opatrně potřete žloutkem rozkvedlaným se lžící mléka. Asi na 15 místech ho propíchejte špejlí, aby z něj při pečení mohla odcházet pára a neprasknul. Závin vložte do trouby a pečte asi 40 minut do zlatohněda. Nechte vychladnout a podávejte.

Dobrou chuť :)


tisk    Vytisknout recept  Sdílet

Všechny recepty s kořením Vanilkový lusk PREMIUM
Všechny recepty s kořením Vanilkový lusk KLASIK

Zpět na začátek kuchařky
Díky cookies a práci s osobními údaji bude pro Vás prohlížení stránek ještě příjemnější!

Používáme je totiž k zajištění co možná nejlepší funkčnosti a k personalizaci obsahu našich webových stránek.

Kliknutím na tlačítko "Přijmout" souhlasíte s jejich využíváním a předáním údajů o chování na našem webu.
Více informací
cookie
cookie