Těsto:
250 g hladké mouky
60 g cukru krupice
18 g čerstvého droždí
50 g másla
25 g sádla
1/2 lžičky skořice
1 žloutek
100 ml mléka
špetka soli
Náplň:
100 g mletého máku
150 ml mléka
25 g moučkového cukru
15 g másla
semínka z 1 vanilkového lusku, nebo 1 lžíce vanilkového extraktu
špetka soli
Na potření:
1 žloutek
1 lžíce mléka
Vanilkový lusk PREMIUM nakoupíte zde
Vanilkový lusk KLASIK nakoupíte zde
1Máslo, sádlo a vejce vyndejte z lednice minimálně 2 před pečením, aby suroviny došly do pokojové teploty.
2Připravte si náplň: mák smíchejte s mlékem, přidejte cukr, sůl a vanilku. Na středně silném ohni vařte, dokud se mléko nevypaří a mák nezměkne. Pokud bude potřeba, mléka do směsi ještě trochu přilijte, a nezapomeňte ji často míchat, aby se nepřipálila. Až náplň zhoustne, nechte ji trochu zchladnout a vmíchejte do ní máslo. Pak nechte vychladnout zcela.
3Nyní si připravte kvásek. Mléko ohřejte tak, aby bylo vlahé a odeberte z něj asi 40 ml. Do něj rozdrobte kvasnice, přidejte lžičku cukru a s 1/2 lžičkou mouky smichejte, a nechejte vzejít. Bude to trvat asi 20 minut. Pokud se nic nestane, začněte znovu s novými kvasnicemi.
4V míse smíchejte mouku, skořici, cukr a sůl.
5Přidejte do směsi zbývající mléko, žloutek, máslo, sádlo a kvásek a vypracujte na hladké pružné těsto. Přikryjte potravinovou folií a nechejte asi 1 hodinu kynout, než zdvojnásobí svůj objem.
6Poté těsto vyklopte na vál, prohněťte a vyválejte na obdélník o rozměrech 35 x 25 cm.
7Troubu si předehřejte na 170°C, těsto pomažte připravenou náplní a od širší strany jej srolujte. Závin opatrně potřete žloutkem rozkvedlaným se lžící mléka. Asi na 15 místech ho propíchejte špejlí, aby z něj při pečení mohla odcházet pára a neprasknul. Závin vložte do trouby a pečte asi 40 minut do zlatohněda. Nechte vychladnout a podávejte.
Dobrou chuť :)
Nakupujte v našem eshopu podle toho co máte rádi a co se chystáte vařit. Vy si nakupte suroviny, my Vám k nim dodáme koření.