Na těsto:
1 hrnek polohrubé mouky
1/2 hrnku cukru krupice
1/2 prášku do pečiva
1 vejce
trochu mléka
Na náplň:
250 g mletého máku
300 ml mléka
80 g cukru krupice
5 lžic švestkových povidel
1/2 lžičky citronové kůry mleté
1 lžička skořice
30 g másla
6 - 10 švestek
Citronová kůra mletá nakoupíte zde
Skořice mletá nakoupíte zde
1Jako první si připravte makovou náplň. Můžete si ji připravit i předem, na koláč se dává vždy studená. Přiveďte mléko k varu, nasypte do něj mák a za častého míchání vařte 10 - 15 minut. Pokud je směs hustá, můžete doředit dalším mlékem. Směs musí být jednolitá, mazlavá.
2Směs odstavte, přidejte cukr, citronovou kůru, skořici, povidlí a rozpuštěné máslo. Dobře promíchejte a nechte vychladnout.
3Před přípravou těsta dejte předehřát troubu na 190 stupňů. Z půl hrnku mouky, půl hrnku cukru a ze 100 g másla vypracujte drobenku. Půlku drobenky si odložte stranou.
4K druhé půlce drobenky přidejte zbytek polohrubé mouky, prášek po pečiva, vejce a trochu mléka. Vše pořádně rozmíchejte. Těsto nemá být ani tuhé, ani tekuté, zkrátka střední konzistence, trochu mazlavé.
5Vymažte a vysypte moukou formu na koláč. Těsto rozmažte do celé formy včetně okrajů. Na těsto rovnoměrně naneste vrstvu máku. Na mák naskládejte půlky švestek a posypte drobenkou.
6Pečte zhruba 30 minut.
7Nechte vychladnout ve formě a podávejte.
Přejeme dobrou chuť!
Nakupujte v našem eshopu podle toho co máte rádi a co se chystáte vařit. Vy si nakupte suroviny, my Vám k nim dodáme koření.