Tuková část:
250g másla
100g hladké mouky
Vodová část:
250g hladké mouky
2 lžíce slunečnicového oleje
2 lžíce octa
2 lžíce rumu
2 žloutky
6 lžic vlažné vody
špetka soli
pečící papír
1U listového těsta je důležité vytvořit 2 části – tukovou část a vodovou část.
2Tuková část se skládá z másla a hladké pšeničné mouky. Máslo nechte změknout a zpracujte ho s moukou (nejsnáz v robotu). Tuto část dejte do lednice vychladit na 1 hodinu.
3Nyní zpracujte vodovou část. Hladkou mouku, olej, ocet, rum, žloutky, vodu a sůl zpracujte na hladké nelepivé těsto, které pak dejte také do lednice na 1 hodinu chladit.
4Po hodině chlazení vyndejte tukovou část a mezi 2 archy pečicího papíru tukovou část rozválejte na čtverec.
5Poté rozválejte do obdélníku i vodovou část a vložte do ní tu tukovou. Zabalte ji všemi okrajovými stranami. Těsto přeložte jednou a podruhé a válečkem těsto rozválejte, aby se obě těsta propojila. Poté znovu přeložte. A rozválejte. Čím víckrát přeložíte a rozválíte, tím více těsto bude listovat – vrstvit. Ve chvíli, kdy však těsto začne být moc tučné – máslo bude měknout, těsto přeložte a dejte zachladit vždy cca na 1 hodinu. Poté ještě po hodině znovu přeložte, rozválejte a poté znovu po další hodině.
6Nechte vychladit do druhého dne přes noc a pak s ním můžete péct nebo jej můžete rozdělit a zmrazit do zásoby.
Nakupujte v našem eshopu podle toho co máte rádi a co se chystáte vařit. Vy si nakupte suroviny, my Vám k nim dodáme koření.