Recepty

Listové těsto

Listové těsto

počet osob
1

čas přípravy
60 min. příprava
1 den Chlazení

obtížnost
jednoduché

druh jídla
Základní recepty

Potřebujeme

Tuková část:
250g másla
100g hladké mouky

Vodová část:
250g hladké mouky
2 lžíce slunečnicového oleje
2 lžíce octa
2 lžíce rumu
2 žloutky
6 lžic vlažné vody
špetka soli

pečící papír

Postup přípravy

1U listového těsta je důležité vytvořit 2 části – tukovou část a vodovou část.

2Tuková část se skládá z másla a hladké pšeničné mouky. Máslo nechte změknout a zpracujte ho s moukou (nejsnáz v robotu). Tuto část dejte do lednice vychladit na 1 hodinu.

3Nyní zpracujte vodovou část. Hladkou mouku, olej, ocet, rum, žloutky, vodu a sůl zpracujte na hladké nelepivé těsto, které pak dejte také do lednice na 1 hodinu chladit.

4Po hodině chlazení vyndejte tukovou část a mezi 2 archy pečicího papíru tukovou část rozválejte na čtverec.

5Poté rozválejte do obdélníku i vodovou část a vložte do ní tu tukovou. Zabalte ji všemi okrajovými stranami. Těsto přeložte jednou a podruhé a válečkem těsto rozválejte, aby se obě těsta propojila. Poté znovu přeložte. A rozválejte. Čím víckrát přeložíte a rozválíte, tím více těsto bude listovat – vrstvit. Ve chvíli, kdy však těsto začne být moc tučné – máslo bude měknout, těsto přeložte a dejte zachladit vždy cca na 1 hodinu. Poté ještě po hodině znovu přeložte, rozválejte a poté znovu po další hodině.

6Nechte vychladit do druhého dne přes noc a pak s ním můžete péct nebo jej můžete rozdělit a zmrazit do zásoby.


tisk    Vytisknout recept  Sdílet


Zpět na začátek kuchařky
Díky cookies a práci s osobními údaji bude pro Vás prohlížení stránek ještě příjemnější!

Používáme je totiž k zajištění co možná nejlepší funkčnosti a k personalizaci obsahu našich webových stránek.

Kliknutím na tlačítko "Přijmout" souhlasíte s jejich využíváním a předáním údajů o chování na našem webu.
Více informací
cookie
cookie