500 g polohrubé mouky
125 g másla (rozpuštěného)
110 g moučkového cukru
2 žloutky
1/2 kostky čerstvého droždí
250 ml mléka
100 g rozinek
1/2 ČL CITRONOVÉ KŮRY MLETÉ
mandle plátky na ozdobení
1 vejce na potření
1Připravte si kvásek. Zahřejte 100 ml mléka, aby bylo teplé - ne horké! (Ideální teplotu poznáte tak, že do mléka namočíte prst a mělo by být příjemně teplé. Pokud by jste dali droždí do horkého mléka, zabili byste kvasinky a těsto by nevykynulo). Rozdrobte droždí a přidejte ho do teplého mléka. Poprašte troškou mouky (zhruba 1 lžíce), přidejte špetku cukru a nechte kvásek zdvojnásobit svůj objem.
2Ohřejte 150 ml mléka a rozmíchejte v něm žloutky. Mezitím rozpusťte máslo.
3Smíchejte všechny ingredience i hrozinky, přidejte do nich kvásek a důkladně promíchejte. Poté do směsi přidejte rozpuštěné máslo a ohřáté mléko se žloutkama. Těsto míchejte nejméně 20 minut (mělo by být měkké a pružné).
4Připravte si větší mísu a vysypte ji moukou. Z těsta vytvořte bochánek, dejte ho do mísy a přikryjte utěrkou nebo potravinářskou fólií. Mísu s těstem dejte na teplé místo. Nejlepší je zabalit mísu s těstem do utěrky či ručníku a položit ji do peřin nebo pod deku. Těsto nechte nakynout, mělo by zdvojnásobit svůj objem (potrvá to cca 1,5 hod.).
5Po vykynutí těsto rozdělte na menší kousky, ze kterých vytvarujte válečky a následně je tvarujte podle obrázku beránka.
6Na papíře na pečení ho nechte kynout ještě půl hodiny a pak ho potřete rozšlehaným vejcem. Můžete beránka ještě posypat mandlemi. Nezapomeňte na oči použít hrozinky.
7. Připraveného beránka dejte péct do rozehřáté trouby na 170 °C asi 35 min až 45 minut.
Veselé Velikonoce. Dobrou chuť.
Nakupujte v našem eshopu podle toho co máte rádi a co se chystáte vařit. Vy si nakupte suroviny, my Vám k nim dodáme koření.