Kynuté těsto:
20 g čerstvých kvasnic
280 ml vlažné vody
390 g hladké mouky
110 g žitné mouky
15 g soli
45 g másla nebo sádla, v pokojové teplotě
1 rozšlehané vejce na pomašlování
Pesto:
70 g vlašských ořechů
70 g čerstvých bylin (medvědí česnek, kopřivy..)
40 g parmazánu
1 lžička oregána
1 - 2 stroužky česneku
sůl a pepř podle chuti
60 ml olivového oleje
2 lžíce limetkové nebo citronové šťávy
Pepř barevný do mlýnků nakoupíte zde
Oregano nakoupíte zde
Medvědí česnek nakoupíte zde
1Do velké mísy rozdrobte kvasnice, zalijte vlažnou vodou a rozmíchejte. Přidejte obě mouky, sůl, máslo nebo sádlo a vypracujte hladké těsto.
2Z těsta vytvořte bochánek, vložte zpátky do mísy, přikryjte utěrkou a nechejte asi hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
3V mezičase si připravte pesto. Do mixéru vložte vlašáky, byliny, na kousky nakrájený sýr, oregáno, česnek, sůl a pepř. Mixujte na co nejjemnější konzistenci. Teprve poté přidejte olivový olej a limetku a opět mixujte, dokud nezískáte hladké pesto.
4Vykynuté těsto rozválejte na plát o velikosti cca 50 x 30 cm a rozetřete na něj všechno pesto. Zarolujte do rolády po delší straně (roláda tedy ve finále bude mít délku cca 50 cm). Krájejte kousky o délce asi 4 cm a skládejte je do formy. Nechejte mezi nimi rozestupy, ještě nakynou.
5Šneky nechejte kynout dalších 30 - 45 minut a v mezičase rozehřejte troubu na 200 °C. Vykynuté šneky pomašlujte vajíčkem a pečte 30-35 minut.
6Hotové šneky nechejte vychladnout.
Před servírováním můžete šneky ještě pokapat bazalkovým pestem a posypat sekanými dýňovými, nebo slunečnicovými semínky a klíčky.
Dobrou chuť :)
Nakupujte v našem eshopu podle toho co máte rádi a co se chystáte vařit. Vy si nakupte suroviny, my Vám k nim dodáme koření.