30 g čerstvého droždí
100 ml mléka
lžíci hladké mouky
lžíci cukru
Postesknutí „já kynuté těsto prostě neumím, už mě to zkoušeli naučit tři lidi, ale je to prostě marný!“ je mnoha lidem blízké. My vám ale chceme ukázat, že to zas tak těžké není. Jak na kynuté těsto jako celek najdete recept zde. Tady se podrobně podíváme, jak na kvásek.
V první řadě je třeba si uvědomit, že droždí je živý tvor, který v lednici spí. Zacházejte tedy s ním podle toho. Dejte mu najíst, dejte mu napít, pokuste se ho neudusit a v průbehu kynutí ho udržujte v teplotě, která mu bude příjemná a nezabije ho. Jak na to?
1Droždí rozdrobte do malé misky, zasypte lžící cukru a rozmíchejte na kaši. Netvrďte, že to nejde, a zkuste to.
2Poté zasypte lžící mouky, zalijte 100 ml vlažného (pozor, ne horkého) mléka, promíchejte vidličkou a nechte chvíli při pokojové teplotě probouzet.
3Pokud bylo droždí v pořádku, během deseti minut vytvoří z té trochy surovin obrovskou, hustou, napěněnou čepici. Pokud ne, dejte mu ještě dalších deset minut šanci, dá se mu také trochu pomoct při 40 - 50°C v troubě, a když ani to nepomůže, začněte znovu s novým droždím. Tohle už se k životu neprobudí.
Hračka!
Nakupujte v našem eshopu podle toho co máte rádi a co se chystáte vařit. Vy si nakupte suroviny, my Vám k nim dodáme koření.