lžička medu
lžička jablečného octa
200 ml vody
přibližně 200 g pšeničné mouky hladké nebo chlebové
+ krmení (mouka a voda)
fresh folie
1. den - Smíchejte 200ml / 140 g pšeničné (chlebové nebo hladké) mouky s 200 ml / 200 g vody (bez chlóru!), lžičkou medu a lžičkou jablečného octa. Zakryjte fólií a nechte pracovat do druhého dne při pokojové teplotě.
2den - Přidejte vrchovatou lžíci mouky a stejnou váhu vody, zamíchejte a nechte opět pod fólií odpočívat.
3den - Přidejte vrchovatou lžíci mouky a stejnou váhu vody, zamíchejte a nechte opět pod fólií odpočívat.
4den - Přidejte vrchovatou lžíci mouky a stejnou váhu vody, zamíchejte a nechte opět pod fólií odpočívat.
5den - Už by se měl kvásek začít projevovat bublinkami a výraznou nakyslostí. Pokud výrazně nezvětšuje svůj objem, ještě zopakujte krmení a dejte mu čas do dalšího dne. Ještě bych Vás ráda povzbudila, proces může trvat i déle, tak není důvod ho hned vyhodit, pokud mu tento čas nestačil. Záleží na mnoha parametrech jako je mouka, teplota, voda, ...
Kvásek při síle připravený k použití je bublinkatý, kyselý ( ne acetonově ) a po nakrmení zvětšuje výrazně svůj objem jako když kyne těsto. Jako ten na obrázku. Vzhůru do pečení!
Nakupujte v našem eshopu podle toho co máte rádi a co se chystáte vařit. Vy si nakupte suroviny, my Vám k nim dodáme koření.