Recepty

Kvas

Kvas

počet osob
1

čas přípravy
5 min. příprava
5 - 7 dní pracování kvásk

obtížnost
jednoduché

druh jídla
Základní recepty

Potřebujeme

lžička medu
lžička jablečného octa
200 ml vody
přibližně 200 g pšeničné mouky hladké nebo chlebové
+ krmení (mouka a voda)

fresh folie

Postup přípravy

1. den - Smíchejte 200ml / 140 g pšeničné (chlebové nebo hladké) mouky s 200 ml / 200 g vody (bez chlóru!), lžičkou medu a lžičkou jablečného octa. Zakryjte fólií a nechte pracovat do druhého dne při pokojové teplotě.

2den - Přidejte vrchovatou lžíci mouky a stejnou váhu vody, zamíchejte a nechte opět pod fólií odpočívat.

3den - Přidejte vrchovatou lžíci mouky a stejnou váhu vody, zamíchejte a nechte opět pod fólií odpočívat.

4den - Přidejte vrchovatou lžíci mouky a stejnou váhu vody, zamíchejte a nechte opět pod fólií odpočívat.

5den - Už by se měl kvásek začít projevovat bublinkami a výraznou nakyslostí. Pokud výrazně nezvětšuje svůj objem, ještě zopakujte krmení a dejte mu čas do dalšího dne. Ještě bych Vás ráda povzbudila, proces může trvat i déle, tak není důvod ho hned vyhodit, pokud mu tento čas nestačil. Záleží na mnoha parametrech jako je mouka, teplota, voda, ...
Kvásek při síle připravený k použití je bublinkatý, kyselý ( ne acetonově ) a po nakrmení zvětšuje výrazně svůj objem jako když kyne těsto. Jako ten na obrázku. Vzhůru do pečení!


tisk    Vytisknout recept  Sdílet


Zpět na začátek kuchařky
Díky cookies a práci s osobními údaji bude pro Vás prohlížení stránek ještě příjemnější!

Používáme je totiž k zajištění co možná nejlepší funkčnosti a k personalizaci obsahu našich webových stránek.

Kliknutím na tlačítko "Přijmout" souhlasíte s jejich využíváním a předáním údajů o chování na našem webu.
Více informací
cookie
cookie