Recepty

Křupavé rohlíky

Křupavé rohlíky

počet osob
8

čas přípravy
40 min. příprava
110 min. kynutí
30 - 40 min. pečení

obtížnost
střední

druh jídla
Pečivo

Potřebujeme

500 g hladké mouky
½ kostky droždí
300 ml vlažného mléka
½ ČL cukru
5 g soli
60 g sádla

100 ml vody
1 PL soli

Postup přípravy

1Nejdříve si připravte kvásek - do kastrolku dejte mléko, ohřejte ho (aby bylo tak akorát "na prst", nesmí být horké) a odstavte z plotny. Rozdrobte do něj kvasnice, přidejte špetku cukru a lehounce promíchejte. Na teplém místě nechce kvásek cca 10 minut vzejít (na hladině se vytvoří vrstva z kvasnic).

2Do větší misky nalijte mléko, přidejte sůl, cukr, kvásek z droždí, sádlo  a mouku.

3Vypracujte hladké těsto, které se nelepí na stěnu misky. Na zpracování těsta můžete využít robota, který vám ulehčí práci. Nechte kynout nejméně hodinu a půl, aby se množství těsta zdvojnásobilo.

4Vykynuté těsto rozdělte na 8–10 kousků, stočte je do kuliček a nechte 10 minut odpočinout. Poté je rozválejte do trojúhelníků, stočte do rohlíku a dlaněmi ještě trochu rozválejte (ve stejném směru, v jakém jste je stáčeli), aby vám vznikly pěkné rohlíky dlouhé asi 30 cm a silné přibližně 3 - 4 cm. Skládejte je na pečícím papírem vyložené plechy (toto množství vyjde na dva plechy), zakryjte utěrkou a ještě nechte kynout 20 - 30 min.

5Troubu rozehřejte na 190 °C a vykynuté rohlíky dejte péct na 10 minut.  Potom je potřete nebo postříkejte (rozprašovačem) vodou smíchanou se solí (100 ml vody, 1 lžíce soli) a pečte do zlatova ještě cca 10 - 15 min.

Tip: Rohlíky můžete posypat kmínem, bílým či černým sezamem, hrubou solí nebo semínky.


tisk    Vytisknout recept  Sdílet


Zpět na začátek kuchařky
Díky cookies a práci s osobními údaji bude pro Vás prohlížení stránek ještě příjemnější!

Používáme je totiž k zajištění co možná nejlepší funkčnosti a k personalizaci obsahu našich webových stránek.

Kliknutím na tlačítko "Přijmout" souhlasíte s jejich využíváním a předáním údajů o chování na našem webu.
Více informací
cookie
cookie