500 g hladké mouky
½ kostky droždí
300 ml vlažného mléka
½ ČL cukru
5 g soli
60 g sádla
100 ml vody
1 PL soli
1Nejdříve si připravte kvásek - do kastrolku dejte mléko, ohřejte ho (aby bylo tak akorát "na prst", nesmí být horké) a odstavte z plotny. Rozdrobte do něj kvasnice, přidejte špetku cukru a lehounce promíchejte. Na teplém místě nechce kvásek cca 10 minut vzejít (na hladině se vytvoří vrstva z kvasnic).
2Do větší misky nalijte mléko, přidejte sůl, cukr, kvásek z droždí, sádlo a mouku.
3Vypracujte hladké těsto, které se nelepí na stěnu misky. Na zpracování těsta můžete využít robota, který vám ulehčí práci. Nechte kynout nejméně hodinu a půl, aby se množství těsta zdvojnásobilo.
4Vykynuté těsto rozdělte na 8–10 kousků, stočte je do kuliček a nechte 10 minut odpočinout. Poté je rozválejte do trojúhelníků, stočte do rohlíku a dlaněmi ještě trochu rozválejte (ve stejném směru, v jakém jste je stáčeli), aby vám vznikly pěkné rohlíky dlouhé asi 30 cm a silné přibližně 3 - 4 cm. Skládejte je na pečícím papírem vyložené plechy (toto množství vyjde na dva plechy), zakryjte utěrkou a ještě nechte kynout 20 - 30 min.
5Troubu rozehřejte na 190 °C a vykynuté rohlíky dejte péct na 10 minut. Potom je potřete nebo postříkejte (rozprašovačem) vodou smíchanou se solí (100 ml vody, 1 lžíce soli) a pečte do zlatova ještě cca 10 - 15 min.
Tip: Rohlíky můžete posypat kmínem, bílým či černým sezamem, hrubou solí nebo semínky.
Nakupujte v našem eshopu podle toho co máte rádi a co se chystáte vařit. Vy si nakupte suroviny, my Vám k nim dodáme koření.