asi 1,5 kg hovězího krku nebo hovězího předního
3 mrkve
1 petržel
kousek celeru
1 ČL Nesoldíka
NEBO klasická varianta použití koření:
5 kuliček nového koření a černého pepře, 2 kuličky jalovce, 4 bobkové listy
sůl dle chuti
Omáčka:
1/4 másla
5 PL hladké mouky
celý očištěný a najemno nastrouhaný křen
2 hrnky plnotučného mléka
2 hrnky vývaru z uvařeného masa
kelímek šlehačky
Domácí kynuté knedle:
1 kg polohrubé mouky
1 dcl mléka + 1 dcl mléka do kvásku
1 kostka droždí
2 PL soli
1 ČL cukru
Nesoldík nakoupíte zde
Bobkový list mletý nakoupíte zde
Jalovec celý nakoupíte zde
Nové koření celé nakoupíte zde
Pepř černý celý nakoupíte zde
Nejprve si založte vývar a uvařte maso.
1Maso vložte do hrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu, dokud se nezačne vytvářet pěna.
2Všechnu vodu vylijte, opláchněte hrnec i maso a znova zalijte vodou.
3Přidejte zeleninu, koření, sůl a nechte jen lehce probublávat s mírně odklopenou poklicí. Vodu průběžně dolévejte.
4Když je maso měkké, vývar sceďte a maso nakrájejte na tenké plátky. Část vývaru si můžete ponechat jako polévku.
Omáčka:
5V hrnci rozpusťte máslo, přidejte mouku, mléko a vytvořte bešamel.
6Přidejte nastrouhaný křen, vývar, mléko a 15 minut povařte.
7Nakonec zjemněte šlehačkou. Kuchyňským tyčovým mixérem rozmixujte omáčku do hladka a odstavte.
Domácí kynuté knedle:
8Z vlažného mléka, droždí a cukru udělejte kvásek.
9Do polohrubé mouky přidejte sůl, kvásek a přilévejte půl na půl mléko a vodu.
10Vypracujte těsto. Vytvořte válečky-knedlíky, potřete olejem a nechte v teple nakynout.
11V parním hrnci nebo na parním nástavci vařte 35 minut.
12Po uvaření knedle propíchejte a nechte odpočinout.
Jedna z nejlepších tradičních omáček. Sice díky vaření masa a výrobě knedlí trvá trochu déle, ale výsledek stojí určitě za to. Toto jídlo je prostě nezapomenutelné!
Dobrou chuť přeje Davídek
Nakupujte v našem eshopu podle toho co máte rádi a co se chystáte vařit. Vy si nakupte suroviny, my Vám k nim dodáme koření.