Recepty

Křenová omáčka s vařeným hovězím a domácím kynutým knedlíkem

Křenová omáčka s vařeným hovězím a domácím kynutým knedlíkem

počet osob
4

čas přípravy
10 min. příprava
2 hod. vaření vývaru
30 min. dokončení omáčk

obtížnost
jednoduché

druh jídla
Klasická kuchyně

Potřebujeme

asi 1,5 kg hovězího krku nebo hovězího předního
3 mrkve
1 petržel
kousek celeru
1 ČL Nesoldíka
NEBO klasická varianta použití koření:
5 kuliček nového koření a černého pepře, 2 kuličky jalovce, 4 bobkové listy
sůl dle chuti

Omáčka:
1/4 másla
5 PL hladké mouky
celý očištěný a najemno nastrouhaný křen
2 hrnky plnotučného mléka
2 hrnky vývaru z uvařeného masa
kelímek šlehačky

Domácí kynuté knedle:
1 kg polohrubé mouky
1 dcl mléka + 1 dcl mléka do kvásku
1 kostka droždí
2 PL soli
1 ČL cukru

Nesoldík nakoupíte zde
Bobkový list mletý nakoupíte zde
Jalovec celý nakoupíte zde
Nové koření celé nakoupíte zde
Pepř černý celý nakoupíte zde

Postup přípravy

Nejprve si založte vývar a uvařte maso.

1Maso vložte do hrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu, dokud se nezačne vytvářet pěna.

2Všechnu vodu vylijte, opláchněte hrnec i maso a znova zalijte vodou.

3Přidejte zeleninu, koření, sůl a nechte jen lehce probublávat s mírně odklopenou poklicí. Vodu průběžně dolévejte.

4Když je maso měkké, vývar sceďte a maso nakrájejte na tenké plátky. Část vývaru si můžete ponechat jako polévku.

Omáčka:

5V hrnci rozpusťte máslo, přidejte mouku, mléko a vytvořte bešamel.

6Přidejte nastrouhaný křen, vývar, mléko a 15 minut povařte.

7Nakonec zjemněte šlehačkou. Kuchyňským tyčovým mixérem rozmixujte omáčku do hladka a odstavte.

Domácí kynuté knedle:

8Z vlažného mléka, droždí a cukru udělejte kvásek.

9Do polohrubé mouky přidejte sůl, kvásek a přilévejte půl na půl mléko a vodu.

10Vypracujte těsto. Vytvořte válečky-knedlíky, potřete olejem a nechte v teple nakynout.

11V parním hrnci nebo na parním nástavci vařte 35 minut.

12Po uvaření knedle propíchejte a nechte odpočinout.

Jedna z nejlepších tradičních omáček. Sice díky vaření masa a výrobě knedlí trvá trochu déle, ale výsledek stojí určitě za to. Toto jídlo je prostě nezapomenutelné!

Dobrou chuť přeje Davídek


tisk    Vytisknout recept  Sdílet

Všechny recepty s kořením Nesoldík
Všechny recepty s kořením Bobkový list mletý
Všechny recepty s kořením Jalovec celý
Všechny recepty s kořením Nové koření celé
Všechny recepty s kořením Pepř černý celý

Zpět na začátek kuchařky
Díky cookies a práci s osobními údaji bude pro Vás prohlížení stránek ještě příjemnější!

Používáme je totiž k zajištění co možná nejlepší funkčnosti a k personalizaci obsahu našich webových stránek.

Kliknutím na tlačítko "Přijmout" souhlasíte s jejich využíváním a předáním údajů o chování na našem webu.
Více informací
cookie
cookie