200 g žluté čočky (předem namočené)
1 pór
2 stroužky česneku
1 ČL strouhaného zázvoru
1/4 ČL KURKUMY
1/4 ČL CAYENSKÉHO CHILLI
1/2 ČL PÍSKAVICE
1/2 ČL ŘÍMSKÉHO KMÍNU MLÉTEHO
1 PL sušeného lahůdkového droždí
1,2 l vody
1 ČL soli
ghí
Na servírování
limetová šťáva
Kurkuma nakoupíte zde
Chilli cayenské nakoupíte zde
Pískavice mletá nakoupíte zde
Kmín římský mletý nakoupíte zde
1Ve středně velkém hrnci si rozehřejte ghí. Potom přidejte nastrouhaný zázvor a česnek.
2Chvíli koření míchejte a nechte uvolnit chuť a aroma, ale ne příliš dlouho, abyste nespálili česnek. Chvilka opravdu postačí. Přidejte sypké koření – chilli, pískavici, kurkumu a římský kmín. Vše spolu opět krátce restujte a míchejte.
3Nyní přidejte nakrájený pór. Trošku ze zelené části si odložte stranou k servírování. Míchejte a chvíli restujte pórek i s kořením.
4Přidejte propláchnutou žlutou čočku. Vše promíchejte a zalijte 1 l vody, osolte. Směs promíchejte a nechte vařit, dokud čočka nezměkne. Bude to trvat přibližně 20 minut. Potom polévku odstavte, přidejte droždí a polévku rozmixujte tyčovým mixérem nebo ve stolním mixéru na naprosto hladký krém.
5Polévka zhoustne, takže ji ještě zřeďte cca 200 ml vody. Dle potřeby dochuťte. Při podávání pokapejte limetkovou šťávou.
K polévce se skvěle hodí čapátí, batátové placky nebo domácí žitný kváskový chléb.
Nakupujte v našem eshopu podle toho co máte rádi a co se chystáte vařit. Vy si nakupte suroviny, my Vám k nim dodáme koření.