2 malé dýně Hokkaido
1 středně velký batát
olivový olej na potření
2 PL ghí
2 mrkve
1 větší petržel
2 střední červené cibule
1,5 - 2 l zeleninového vývaru
2 kelímky smetany na vaření (400 g)
sůl dle chuti
1/2 ČL ESTRAGONU
1/2 ČL MUŠKÁTOVÉHO KVĚTU
ČERNÝ MLETÝ PEPŘ dle chuti
1/2 ČL GRANULOVANÉHO ČESNEKU
špetka kořenící směsi HARISSA
Estragon nakoupíte zde
Muškátový květ nakoupíte zde
Pepř černý mletý nakoupíte zde
Česnek granulovaný nakoupíte zde
Harissa nakoupíte zde
1Předehřejte troubu na 200 °C.
2Dýni omyjte, očistěte, rozkrojte napůl a vydlabejte. Nakrájejte ji na půlkolečka. Batát očistěte, oloupejte a nakrájejte na kolečka.
3Dýni i batát dejte do mísy, zakápněte olivovým olejem, posolte a dobře promíchejte, aby byly všechny kousky pokryté. Plech vyložte pečícím papírem a naskládejte na něj kousky dýně a batátu.
4Dejte péct do předehřáté trouby. Pečte tak dlouho, dokud kousky lehce nezezlátnou - na povrchu by se měly začít tvořit hnědé skvrnky. Poté vyndejte z trouby.
5Mezitím si připravte zbylou zeleninu. Cibuli nakrájejte nadrobno, mrkev a petržel oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka.
6Do většího hrnce dejte ghí, nechte ho rozpustit a přidejte mrkev s petrželí. Restujte dozlatova. Poté přidejte nakrájenou cibuli a opět restujte, aby cibule byla dosklovata.
7Směs zalijte vývarem (nejdříve dejte 1,5 l, na konci případně doředíte, kdyby byla polévka příliš hustá), přidejte koření a nechte vařit do změknutí zeleniny. Poté odstavte z plotny.
8Přidejte do hrnce upečenou dýni a batát a rozmixujte na hladkou konzistenci. Pokud by vám vadily drobné kousíčky, můžete polévku ještě přepasírovat přes síto.
9Přilijte smetanu na vaření, promíchejte, vraťte na plotnu a chvíli provařte. Dochuťte dle libosti a podávejte.
Polévku můžete ozdobit podle své fantazie. Já jsem zvolila smetanu a semínka z granátového jablka. Dobrou chuť! :)
Nakupujte v našem eshopu podle toho co máte rádi a co se chystáte vařit. Vy si nakupte suroviny, my Vám k nim dodáme koření.