Konfitované krůtí stehno:
4 krůtí stehna NEBO 2 stehna a 2 prsa
400 g hrubozrnné soli
2 ČL ROZMARÝNU
2 ČL ČESKÉHO KMÍNU
1ČL BREZINY
1,3 kg husího / kachního sádla
Kysané zelí:
1/2 kg dobrého kysaného zelí
drcený kmín
1 ČL česnek mletý nebo 2 stroužky
kousek čerstvého křenu
Knedlíky:
10 starších rohlíků
2 žloutky
sníh ze 2 bílků
hrnek mléka
4 vrchovaté PL cibule s výpekem z pečené kachny (nebo jiného masa)
2 dcl hrubé mouky
1 PL DRCENÉHO nebo CELÉHO KMÍNU
sůl
Kmín český celý nakoupíte zde
Rozmarýn drcený nakoupíte zde
Farmářská směs BREZINA nakoupíte zde
KONFITOVANÁ STEHNA
1Do menšího pekáčku navrstvěte část soli, na ni položte krůtí stehna / prsa, posypte rozmarýnem, BREZINOU a zbytkem soli. Vložte zakryté potravinářskou fólií do lednice na 8 - 12 hodin.
2Po této době stehna vyndejte ze soli, omyjte a osušte.
3Připravte je do pekáčku / zapékací mísy s vyšším okrajem, kam se vejdou tak akorát. Důležité je, aby byla zcela ponořená, jinak by se maso vysušilo, proto podle toho zvolte správný typ nádoby.
4Troubu rozehřejte na 95 – 100 °C. Sádlo rozehřejte na plotně na stejnou teplotu.
5Zalijte stehna tukem a vložte péct do trouby na 7 - 9 hodin (ideálně maso připravujte přes noc). Zda jsou stehna hotová, poznáte tak, že kost jde lehce oddělit od masa – ale upřímně, zkoušet to nemusíte, protože pokud vše dodržíte, bude to prostě bomba.
6Po této době slijte téměř všechen tuk, ve kterém se husa konfitovala (pozor, slévejte velmi opatrně, protože husa se bude rozpadat). V pekáčku nechte asi jen 1 - 2 cm tuku.
7V troubě zapněte gril na co nejvyšší teplotu a stehna pod ním opečte dozlatova.
ZELÍ
1Zelí opláchněte pod proudem vody, dejte do hrnce s vodou, posypejte solí a kmínem a vařte do změknutí.
2Když je zelí měkké, vodu z něj slijte. Do zelí vmíchejte cibuli z výpeku z masa, přidejte česnek a nastrouhejte čerstvý křen podle chuti a nechte chvíli odpočívat.
KNEDLÍKY
1Rohlíky rozkrojte podélně na půl a pak je nakrájejte na větší kostky. Dejte je na plech do trouby s programem horký vzduch s ventilátorem na vyšší teplotu, dokud nebudou mít zlatavou barvu. Když vychladnou, přesypejte je do větší mísy.
2Přidejte mléko, druhou polovinu cibule s výpekem z pečené kachny, mouku, žloutek, sůl a mletý KMÍN. Vše promíchejte a nakonec zapracujte do hmoty sníh ze 2 bílků. Nechte odpočinout asi 15 minut, ať rohlíky znova nasají vlhkost.
3Vytvořte koule, které hodně umačkejte a vařte v páře asi 30 minut. Můžete je i uvařit v potravinářské fólii v horké vodě jako běžný houskový knedlík.
Nakupujte v našem eshopu podle toho co máte rádi a co se chystáte vařit. Vy si nakupte suroviny, my Vám k nim dodáme koření.