1 celá kachna
2 cibule
2 ČL DRCENÉHO KMÍNU
1ČL FARMÁŘSKÉ SMĚSI BŘEZINA
sůl
Červené zelí:
středně velká hlávka červeného zelí
4 vrchovaté PL cibule s výpekem z vaší pečené kachny
2 PL medu
1 dcl suchého červeného vína
2 PL švestkových povidel
1 oloupané na jemno nastrouhané jablko
půl lžičky KOŘENÍ PĚTI VŮNÍ
Domácí bramborové lokše:
1000 g vařených nastrouhaných brambor
300 g polohrubé mouky
1 ČL soli
sádlo, máslo nebo výpek z kachny na potíraní lokší
1Na kachnu vytřete hrst soli a celou ji posypte KMÍNEM a směsí BŘEZINA.
2Cibuli nasekejte na hrubo a dejte do pekáče.
3Kachnu položte na cibuli, podlijte naběračkou vody, přiklopte víkem a dejte do vyhřáté trouby na 160 stupňů.
4Pečte do měkka (cca 2 hodiny). Potom víko odklopte a dopečte do zlatova v troubě na horkém vzduchu s ventilátorem.
5Ve vyšším hrnci zahřejte med a najemno nakrouhanou hlávku červeného zelí ( bez tvrdého světlého košťálu ). Podlejte vínem, přisypte sůl a koření, přiklopte poklicí a duste do měkka.
6Smíchejte oloupané na jemno nastrouhané jablko s povidly ( bude fungovat jako zahušťovadlo ). Když je zelí měkké tak tuto směs přidejte společně s 4 vrchovatými polévkovými lžícemi cibule s výpekem z vaší pečené kachny a dobře promíchejte.
7Nechte ještě 15 minut odpočinout. V případě potřeby mužete ještě dosladit povidly nebo okyselit červeným vínem.
8Připravte si lokše. Recept na lokše najdete ZDE!
9Kachnu naporcujte a podávejte s lokšema, červeným zelím a dobře vychlazeným pivem.
ČERVENÉ ZELÍ má stovky podob. Toto je můj vlastní originální recept, který už dlouho a pravidelně vařím. Zelí je velice dobře chuťově vyvážené, skvěle doplňuje chuť kachny, bramborových lokší a je poměrně jednoduché. Davidek.
Nakupujte v našem eshopu podle toho co máte rádi a co se chystáte vařit. Vy si nakupte suroviny, my Vám k nim dodáme koření.