Na kvásek:
mléko (nebo smetana)
12 g cukru krystal
90 g kvasnic
Na těsto:
500 g hladké mouky
špetka soli
špetka strouhané citronové (pomerančové) kůry
6 žloutků
3 PL cukru
250 ml smetany
80 g rozpuštěného másla
2 PL rumu
Náplň:
marmeláda, džem, nutella (dle vaší volby)
1 l rostlinného oleje na smažení
cukr moučka na poprášení
Citronová kůra drcená nakoupíte zde
Citronová kůra mletá nakoupíte zde
Pomerančová kůra drcená nakoupíte zde
1Vyndejte si máslo z lednice, aby stihlo změknout.
2Připravte si kvásek - do misky nalijte vlažné mléko, nadrobte kvasnice a přidejte cukr. Vše promíchejte, aby vám vznikla jemná tekutá směs. Kvásek nechte v teple vzejít, dokud nezdvojnásobí objem.
3Do velké mísy prosejte mouku, přisypejte sůl, citronovou kůru, cukr a vše promíchejte.
4Poté přidejte do mísy se suchými ingrediencemi žloutky, smetanu, rum a kvásek. Pořádně vše zamíchejte a vypracujte těsto.
5Po lžících přidávejte změklé máslo a postupně ho zapracovávejte do těsta.
6Až bude těsto krásně hladké a elastické přikryjte mísu suchou utěrkou a nechejte těsto vykynout (cca hodinu), dokud nezdvojnásobí objem.
7Těsto vyklopte z mísy na lehce pomoučený vál a lehce ho prohnětejte. Poté jej vyválejte do plátu o tloušťce 0,5cm.
8Pomocí sklenice nebo vykrajovátka vykrajujte stejná kolečka.
9Vykrájená kolečka naplňte ovocným džemem, čokoládou nebo nutelou, zamotejte a nechte 15min odležet.
10Ve velkém hrnci si ohřejte olej na 180°C (stejnou teplotu byste měli udrřžovat i během smažení).
11Koblížky opatrně, pomocí stěrky nebo obracečky, vkládejte do horkého oleje, tak aby se vzájemně nedotýkaly (podle velikosti hrnce).
12Koblížky osmažte v oleji cca 2min do zlatova z každé strany. Obracejte a vytahujte koblihy děrovanou naběračkou.
13Usmažené koblížky vytáhněte na talíř s papírovým ubrouskem a nechte chilku odpočinout (cca 2min)
14Nakonec poprašte koblížky moučkovým cukrem a nechte vychladnout.
Dobrou chuť!
Nakupujte v našem eshopu podle toho co máte rádi a co se chystáte vařit. Vy si nakupte suroviny, my Vám k nim dodáme koření.