Recepty

Domácí koblížky

Domácí koblížky

počet osob
6

čas přípravy
120 min. příprava
60 min kynutí

obtížnost
obtížné

druh jídla
Dezerty

Potřebujeme

Na kvásek:
mléko (nebo smetana)
12 g cukru krystal
90 g kvasnic

Na těsto:
500 g hladké mouky
špetka soli
špetka strouhané citronové (pomerančové) kůry
6 žloutků
3 PL cukru
250 ml smetany
80 g rozpuštěného másla
2 PL rumu

Náplň:
marmeláda, džem, nutella (dle vaší volby)

1 l rostlinného oleje na smažení
cukr moučka na poprášení

Citronová kůra drcená nakoupíte zde
Citronová kůra mletá nakoupíte zde
Pomerančová kůra drcená nakoupíte zde

Postup přípravy

1Vyndejte si máslo z lednice, aby stihlo změknout.

2Připravte si kvásek - do misky nalijte vlažné mléko, nadrobte kvasnice a přidejte cukr. Vše promíchejte, aby vám vznikla jemná tekutá směs. Kvásek nechte v teple vzejít, dokud nezdvojnásobí objem.

3Do velké mísy prosejte mouku, přisypejte sůl, citronovou kůru, cukr a vše promíchejte.

4Poté přidejte do mísy se suchými ingrediencemi žloutky, smetanu, rum a kvásek. Pořádně vše zamíchejte a vypracujte těsto.

5Po lžících přidávejte změklé máslo a postupně ho zapracovávejte do těsta.

6Až bude těsto krásně hladké a elastické přikryjte mísu suchou utěrkou a nechejte těsto vykynout (cca hodinu), dokud nezdvojnásobí objem.

7Těsto vyklopte z mísy na lehce pomoučený vál a lehce ho prohnětejte. Poté jej vyválejte do plátu o tloušťce 0,5cm.

8Pomocí sklenice nebo vykrajovátka vykrajujte stejná kolečka.

9Vykrájená kolečka naplňte ovocným džemem, čokoládou nebo nutelou, zamotejte a nechte 15min odležet.

10Ve velkém hrnci si ohřejte olej na 180°C (stejnou teplotu byste měli udrřžovat i během smažení).

11Koblížky opatrně, pomocí stěrky nebo obracečky, vkládejte do horkého oleje, tak aby se vzájemně nedotýkaly (podle velikosti hrnce).

12Koblížky osmažte v oleji cca 2min do zlatova z každé strany. Obracejte a vytahujte koblihy děrovanou naběračkou.

13Usmažené koblížky vytáhněte na talíř s papírovým ubrouskem a nechte chilku odpočinout (cca 2min)

14Nakonec poprašte koblížky moučkovým cukrem a nechte vychladnout.

Dobrou chuť!


tisk    Vytisknout recept  Sdílet

Všechny recepty s kořením Citronová kůra drcená
Všechny recepty s kořením Citronová kůra mletá
Všechny recepty s kořením Pomerančová kůra drcená

Zpět na začátek kuchařky
Díky cookies a práci s osobními údaji bude pro Vás prohlížení stránek ještě příjemnější!

Používáme je totiž k zajištění co možná nejlepší funkčnosti a k personalizaci obsahu našich webových stránek.

Kliknutím na tlačítko "Přijmout" souhlasíte s jejich využíváním a předáním údajů o chování na našem webu.
Více informací
cookie
cookie